Étrend és fogromlás
Posted by Suggestor - 2016. június 26. vasárnap
A Nemzetközi Fogászati Kutatási Szövetség éves találkozóján Angus Walls (Edinburgh Dental Institute) tartott előadást az étrend és a fogromlás témájáról.
A fogromlást – a cariest – a táplálékban levő cukrok bakteriális erjesztése okozza. Savakat termelnek, amelyek demineralizálják a fogakat – kivonják a fogzománcból és a dentinből az ásványi anyagokat. A nyál hatékony eszköz az ásványi sók pótlására, képes visszafordítani a savak okozta ásványi anyag-vesztést.*
*A nyál az “első védelmi vonal” a vegyi, mechanikai és fertőző ágensek támadásával szemben,
Segít az étel emésztésében,
Megvédi a fogakat a szuvasodástól,
A szájban lévő baktériumok túlszaporodásának megakadályozásával megelőzi a fertőzést.
Az ásványi sók pótlásának azonban megvannak a határai, és sajnos, a xerostomiában – szájszárazságban – szenvedő embereknél a remineralizáló képesség eleve gyengébb – magyarázza Angus Walls.
A fogromlás kétféle stratégiával előzhető meg: az ásványi anyagok elvesztésének megelőzésével, illetve az ásványi anyagok visszapótlásának fokozásával.
A fluoridok kedvezően befolyásolják a remineralizációt fogkrémekkel vagy az ivóvíz fluorozásával bejuttatva, ez kellőképpen alá van támasztva hosszú távú epidemiológiai kutatásokkal.
A cukorfogyasztás korlátozásával – ami az ásványi anyagok elvesztése miatt fontos – rosszabb a helyzet: azzal főként megfigyelő jellegű kutatások foglalkoztak.
Angus Walls kutatása megállapította, hogy a fluoridok hasznosak a caries megelőzésében.
A cukorfogyasztás csökkentésével együtt – szinergisztikusan – képesek csökkenteni a caries előfordulását. De a fluoridok használata önmagában nem tudja elejét venni a fogromlásnak magas cukortartalmú étrend mellett.
Ez a probléma rossz nyálellátottság mellett – xerostomia – még inkább fönnáll.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/iaa-rit062316.php
Vélemény, hozzászólás?