Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Étrend és fogromlás

Posted by Suggestor - 2016. június 26. vasárnap

A Nemzetközi Fogászati Kutatási Szövetség éves találkozóján Angus Walls (Edinburgh Dental Institute) tartott előadást az étrend és a fogromlás témájáról.

A fogromlást – a cariest – a táplálékban levő cukrok bakteriális erjesztése okozza. Savakat termelnek, amelyek demineralizálják a fogakat – kivonják a fogzománcból és a dentinből az ásványi anyagokat. A nyál hatékony eszköz az ásványi sók pótlására, képes visszafordítani a savak okozta ásványi anyag-vesztést.*

 

*A nyál az “első védelmi vonal” a vegyi, mechanikai és fertőző ágensek támadásával szemben,

Segít az étel emésztésében,

Megvédi a fogakat a szuvasodástól,

A szájban lévő baktériumok túlszaporodásának megakadályozásával megelőzi a fertőzést.

 

Az ásványi sók pótlásának azonban megvannak a határai, és sajnos, a xerostomiában – szájszárazságban – szenvedő embereknél a remineralizáló képesség eleve gyengébb – magyarázza Angus Walls.

A fogromlás kétféle stratégiával előzhető meg: az ásványi anyagok elvesztésének megelőzésével, illetve az ásványi anyagok visszapótlásának fokozásával.

A fluoridok kedvezően befolyásolják a remineralizációt fogkrémekkel vagy az ivóvíz fluorozásával bejuttatva, ez kellőképpen alá van támasztva hosszú távú epidemiológiai kutatásokkal.

A cukorfogyasztás korlátozásával – ami az ásványi anyagok elvesztése miatt fontos – rosszabb a helyzet: azzal főként megfigyelő jellegű kutatások foglalkoztak.

Angus Walls kutatása megállapította, hogy a fluoridok hasznosak a caries megelőzésében.

A cukorfogyasztás csökkentésével együtt – szinergisztikusan – képesek csökkenteni a caries előfordulását. De a fluoridok használata önmagában nem tudja elejét venni a fogromlásnak magas cukortartalmú étrend mellett.

Ez a probléma rossz nyálellátottság mellett – xerostomia – még inkább fönnáll.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/iaa-rit062316.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: