Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az arcot részben vagy egészen eltakaró kendő nem akadályozza, inkább élesíti a megfigyelő szemét

Posted by Suggestor - 2016. június 30. csütörtök

„A kendő, ha az egész arcot eltakarja, a megfigyelő figyelmét azokra a verbális jelekre tereli, amelyek a hazugság indikátorai” – magyarázza Amy-May Leach (University of Ontario Institute of Technology).

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában a bírák úgy rendelkeznek, hogy a tanúk nem viselhetnek niqab-ot, amely a szem kivételével egész arcot eltakarja, akkor, amikor tanúskodnak, mert úgy vélik, hogy feltétlenül szükséges látni a tanú arcát ahhoz, hogy meg tudják ítélni, igazat mond-e.

„A kendő a megfigyelőket arra késztette, hogy a ‘diagnosztikai szempontból értékesebb’ jeleket figyeljék, például a hazudás verbális indikátorait.”

A kutatók a kérdés eldöntésére 523 személy igazmondását tesztelték, háromféleképpen: a nők niqabot viseltek, ami csak a szemeket engedi látni, a nők hijabot viseltek, ami eltakarja a fejet és a nyakat, illetve egyáltalán nem viseltek kendőt.

„Feltételeztük, hogy a csalás felfedezése könnyebb lesz a niqabot viselőknél, mint a másik két esetben, mert minimalizálja a félrevezető jeleket. Kizárólag akkor volt jobb az eredmény a találgatásnál, ha a tanúk kendőt – hijabot vagy nigabot viseltek. A kendő tehát segítette a hazugság feltárását”- magyarázta Leach.

Az első kísérletet egy kanadai egyetemen folytatták le: 232 kanadai egyetemi hallgatót két csoportra osztottak. Az egyikbe 80 nő került, nekik egy videofelvételt mutattak, amelyen egy nő nézte egy idegen táskáját. A jövendő ‘tanúk’ fele látta, hogy a nő ellopott valamit a táskából. De az összes tanúnak azt az utasítást adták, hogy amikor tanúként kihallgatják őket, mondják azt, a nő nem lopott el semmit. Így a csoport fele hazudni fog. Ezek után véletlenszerűen kijelölve, megkérték őket, vegyenek fel niqabot, hijabot vagy ne vegyenek kendőt. A ruhájuk fölött valamennyien fekete kendőt viseltek.

A tanúkat gyakorlott kísérletvezetők kérdezték ki, a műveletet videóra vették.

Majd a kutatók kiválasztottak 10 videót azokról, akik hazudtak a kérdezéskor, és 10-et azokról, akik igazat mondtak.

A nem tanúskodó többi csoporttag megnézte a felvételeket, és megjelölte, hogy szerinte melyik nő hazudik és melyik nem.

Azokról a nőkről találták el pontosabban, akik niqabba vagy hijabba voltak öltözve.

A második kísérletet Kanadán kívül Hollandiában és az Egyesült Királyságban is elvégezték, mivel az előzőben nemrégiben tiltották be a niqabot, az utóbbiban éppen a bíróság előtti tiltását fontolgatták.

„A bíróság vélekedésével ellentétben, a két kísérlet azt mutatja, hogy a hazugság felfedezését nem gátolja a kendő. Valójában a megfigyelők pontosabban meg tudják ítélni, hazudik-e a tanú vagy nem, ha az niqabba vagy hijabba van öltözve.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/apa-vhm062816.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.