Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kizöldíti-e a Földet az extra mennyiségű széndioxid?

Posted by Suggestor - 2016. július 1. péntek

Egy nemzetközi kutatócsoport állt össze az Egyesült Királyság, Belgium és az Egyesült Államok környezettudósaiból, hogy választ adjon erre a kérdésre.

A tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg, kétségbe vonja, hogy a széndioxid valóban általános növekedésre serkentené a növényeket.

„Ha extra mennyiségű széndioxidot pumpálunk az üvegházba, az valóban növekedésre készteti az üvegházi növényeket, csakhogy a természet bonyolultabb, mint egy üvegház” – mondja Richard Phillips professzor (Indiana University).

A növényekkel szimbiotikus kapcsolatot létesítő gombák (mikorrhizális gombák) a növények több mint 90 százalékának életében szerepet játszanak: a talajból tápanyagot szállítanak a növénynek, cserébe szénhidrátért.

„A kutatók már régóta tudják, hogy a gyökérkapcsolt gombáknak fontos szerep jut a növények növekedésében és egészségében, de az ökoszisztémában betöltött szerepüket sosem vizsgálták. Mi megmutatjuk, hogy csak azok a növények képesek jobban fejlődni magasabb széndioxid-szint mellett, amelyek bizonyos típusú gombákhoz kapcsolódnak”- magyarázza Cesar Terrer PhD-hallgató (Imperial College London).

A kutatók 83 kísérletben vizsgálták a növények reakcióját a légköri CO2 koncentráció növekedésére, a 2050-es helyzetet szimulálva. (Évente 2 százalékos növekedést feltételeztek.)

Nagy különbség jelentkezett azon növényeknek a fejlődése között, amelyek nitrogénben gazdag talajon nőttek, és azon növények között, amelyek nitrogénben szegény talajon nőttek.

A nitrogénben gazdag talajon valóban nagyobbra nőttek a növények és megtartották ezt a növekedési ütemet a kísérlet egész időtartama alatt, míg a nitrogénben szegény talajon csak azok a növények tudtak fejlődni, amelyeket egy bizonyos típusú szimbiotikus gombák segítettek.

Ezeket a gombákat ectomycorrhizalis gombáknak hívják, és közreműködnek a növények tápanyag-ellátásában, úgy, hogy lebontják a szerves anyagot.

Azok a növények, amelyek a mikorrhizás gombák egy másik nagy csoportjával vannak kapcsolatban – az arbuscularis mikorrhizás gombákkal – nem voltak képesek fenntartani gyors növekedésüket a megnövekedett légköri széndioxid-szint körülményei között. Ezek a gombák is segítik a növények tápanyag-felvételét, de nem tudják hozzáférhetővé tenni számukra a talajban levő szerves anyagban lekötött táplálékot.

„A növények általában a mikorrhizális gombák egy adott típusához kötődnek. És mivel tudjuk a legtöbb növényfajról, milyen gombával állnak kapcsolatban, így meg tudjuk jósolni, mely ökoszisztémák reakciója lesz kedvező a magas széndioxid-szintre, és melyeké nem.

Az ectomikorrhizális gombák elsősorban a fás szárú növényekhez köthetők, fákhoz és cserjékhez, nagyrészt magashegységi erdőkben dominálnak. Az arbuscularis mikorrhizás gombák szinte minden más ökoszisztémában ott vannak. A mérsékelt égövi erdőkben a fafajok fele az egyik, fele a másik mikorrhizás gombával áll kapcsolatban.

Az emberi széndioxid-kibocsátásnak jelenleg a 30 százalékát nyelik el a földi ökoszisztémák.

A klímatudósok ennek a kísérletnek az eredményével pontosabban előrejelezhetik majd a CO2 jövőbeni hatását, mondják a kutatók.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/iu-sft063016.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.