Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tudósok és gyakorló orvosok összefogtak a környezeti mérgek ellen

Posted by Suggestor - 2016. július 2. szombat

Eddig soha nem látott egyetértés jött létre a tudósok, egészségügyi szakemberek között arról, hogy a tudományos bizonyítékok bőségesen alátámasztják a feltételezést , hogy a levegőben, a vízben, az élelemben és a mindennap használatos termékekben levő toxikus vegyi anyagok idegfejlődési rendellenesség kialakulását kockáztatják gyermekeinknél.

Közös állásfoglalás született, amelyet tegnap tett közzé az Environmental Health Perspectives – és egy szövetség – a Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks * nevű projekt végrehajtásáról. A szövetség azonnali cselekvésre szólít fel: jelentősen csökkenteni kell a toxikus anyagoknak kitettséget, hogy megvédjék gyermekeink és az utánuk jövő generációk agyfejlődését.

* Idegfejlődési Környezeti Kockázatokat Megcélzó Projekt

Az idegfejlődési rendellenességekbe beletartozik a csökkent intellektuális képesség, az autizmus, a figyelemhiányos/hiperaktív rendellenesség, a tanulási és egyéb nehézségek.

A vegyi és szennyező anyagok, amelyekről konszenzus született, mint amelyek hozzájárulnak a gyermekek tanulási, intellektuális és viselkedési problémáihoz, a következők:

*szerves foszfátok

*polibrómozott difenil észterek (PBDE-k)

*a belső égésű motorokkal kapcsolatos anyagok, beleértve a policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), a nitrogén-dioxidot és a por-részecskéket

*az ólom, amelynek elsődleges forrásai a vízvezetékek és a festékek

*a higany

*a polikórozott bifenilek (PCB-k), ipari vegyi anyagok, amelyeket az elektromos berendezésekben használnak, és a hulladéklerakókat és a vizeket szennyezik.

Információt ezekről az anyagokról, és arról, hogyan óvhatják meg magukat tőlük a családok, a Project TENDR website-ján találhatnak: http://projecttendr.com az érdeklődők.

„Történelmi jelentőségű ez az egyezmény” – nyilatkozta Irva Hertz-Picciotto a University of California – Davis közegészségügyi professzora.

„Tíz évvel ezelőtt nem lett volna elképzelhető ilyen konszenzus, de a tudományos kutatás ma már világosan látja, hogy a mérgező kémiai anyagok károsítják gyermekeink agyfejlődését. Mint társadalom, képesek vagyunk kizárni vagy jelentősen csökkenteni ezeknek a kémiai anyagoknak való kitettséget, és felszólalni az elégtelen szabályozás ellen, amely lehetővé tette, hogy elszaporodjanak a mérgek. Ezekkel a lépésekkel képesek leszünk csökkenteni az idegfejlődési rendellenességek magas arányát.”

A Project TENDR 48 különböző nemzet vezető tudósainak, egészségügyi szakembereinek szövetsége. Maureen Swanson, a Tanulási Rendellenességek Amerikai Szövetségének vezetője és Irva Hertz-Picciotto, a University of California professzora indították útjára a szervezetet, összegyűjtve sokféle tudományág és szektor szakembereit: epidemiológusokat; toxikológusokat, gyermekgyógyászokat, szülészeket, nővéreket, közegészségügyi szakembereket, vegyipari szakpolitikusokat.

A TENDR hosszú távú célja csökkenteni az idegfejlődési rendellenességek előfordulását azzal, hogy csökkentjük a vegyi és szennyező anyagok expozíciójának szintjét, amelyek hozzájárulnak ezen állapotok kialakulásához, főként a magzati fejlődés alatt és korai gyermekkorban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/uoc–spa070116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: