Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A levegő finom por szennyezettsége jelentősen növeli a vesebetegek arányát

Posted by Suggestor - 2016. július 4. hétfő

Kína több régiójában, ahol igen magas a finom por – mikropor, PM – szennyezettség, magasabb a membrán-nefropátia (vesebetegség) előfordulása.

A membrán-vesebetegség kialakulását valószínűleg a vesék immunrendszerének rendellenessége okozza – ami végül veseelégtelenséghez vezet. Ez a – krónikus levegőszennyezettséggel összefüggő – betegség az utóbbi tíz évben évente 13 százalékkal nőtt Kína bizonyos tartományaiban, ahol a legmagasabb a finom por szennyezettség.

A levegő szennyezettségéről már bebizonyították a kutatók, hogy légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségeket okoz, egy új kutatás azt állítja, hogy valószínűleg vesekárosodást is. Az eredmények a városokban tapasztalható légszennyezésre irányítják a figyelmet. Kínában komoly problémát jelent a finom por szennyezés, de az egyén egészségére gyakorolt hatása egyelőre nem teljesen tisztázott.

A Southern Medical University – Guangzhou, Kína – kutatói Fan Fan Hou vezetésével vizsgálták a 11 éven át gyűjtött vesebiopszia-leleteket, amelyeket több, mint 71 000 pácienstől nyertek, Kína 282 városában, minden korcsoportból.

A membrán-nefropátia kialakulásának valószínűsége évente 13 százalékkal nőtt a kutatás 11 éve alatt, míg a többi vesebetegség aránya stabil maradt.

Azokban a régiókban, ahol magas volt a levegő finom por szennyezettsége, ott volt a legnagyobb a membrán-nefropátia előfordulásának aránya.

A membrán-nefropátia gyakorisága megduplázódott az utóbbi évtizedben Kínában. Kimutattuk, hogy a növekedés szorosan összefügg a részecskeszennyezés regionális eloszlásával” – jelentette ki Dr. Hon.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/ason-apl062416.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s