Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elesés a gyenge egészség jele – bármely életkorban

Posted by Suggestor - 2016. július 6. szerda

A Washington Egyetem 15000, választott műtétje előtt álló résztvevőn állapította meg azt, hogy az operáció előtti hat hónapban az elesés igen gyakori, és sűrűn jár komoly sérülésekkel. Nem csak az idősekre igaz ez, hanem valamennyi korcsoportra.

Sőt, bármilyen meglepő, a középkorú páciensek között gyakoribb volt az elesés, mint a 65, illetve afölötti korcsoportban.

Emellett a kutatók azt is kiderítették, hogy a műtét előtt álló, eleső embereknek alacsonyabb az életminőségük, és képtelenek elvégezni a hétköznapi teendőiket. Ez arra enged következtetni, hogy az elesés általános egészségmérőként is használható a műtét előtt.

A vizsgálatban résztvevőknek a 26 százaléka esett el a műtét előtti hat hónapban, és több, mint a fele ennek a csoportnak komoly sérüléseket szenvedett.

Az eredmény aggasztja a kutatókat, mert egy előző kutatás a műtét előtti eséseket összefüggésbe hozta műtéti komplikációkkal és általában: a rosszabb kimenetellel.

Az esések valószínűleg a páciens gyenge egészségének, sérülékenységének a bizonyítékai” – mondja Michael S. Avidan aneszteziológia professzor. „Az esések története segíthet fölfedezni a gyenge egészség természetét, amit nem szükségszerűen találunk meg, ha csak felvesszük az anamnézisét és megvizsgáljuk.”

Feltehetőleg azért, mert az esések történetével bepillantást nyerhetünk a páciens egészségébe. Gondolok azokra a dolgokra, amelyek nincsenek összefüggésben a páciens specifikus állapotával, ami műtétet kíván, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

Avidan a Barnes-Jewish Kórházban aneszteziológus és intenzív osztályos orvos is, ahova a páciensek sokféle műtétre jönnek, a szürke hályogtól a térdműtétig.

A műtét előtti elesések jobban megmutatják az alap-egészséget, mint bármelyik, jelenleg használatos mérés, ezért van szükség feltárásukra.

A legmeglepőbb a középkorú – 45-től 64 évesig – páciensek elesésének gyakorisága volt: ők estek el a legnagyobb arányban, közöttük 28 százalék volt az esések aránya. Ebből 13 százalék egynél többször esett el.

Összehasonlításképpen: a 65 év fölöttiek esési gyakorisága 26 százalék, amelyből 11 százalék esett el többször is.

A 44 évnél fiatalabbak között 24 százalék volt a gyakoriság, és 12 százalék az ismételt elesés.

Azt vártuk, hogy fiatalabb kortól kezdve egyre növekszik az elesés aránya, de nem ez történt. Ehelyett az elesők aránya hasonló volt minden korcsoportban. El kell gondolkodnunk azon, kiknek van a legnagyobb kockázatuk arra, hogy elessenek.”

A középkorú páciensek elesésének legmagasabb arányát így magyarázták a kutatók:

Az életnek ebben a szakaszában megkezdődik a fizikai hanyatlás, az egyén azonban sokszor nem veszi még észre.”

A kutatók azt is megvizsgálták, mi vezetett ahhoz, hogy elestek a műtétre váró páciensek. Úgy találták, hogy az artritiszes, reumás artritiszes, inkontinenciás, a korlátozott mozgásképességű, a szédülős és a magát rossz egészségi állapotúnak érző páciensek körében volt a leggyakoribb az elesés.

A depresszió is ilyen, elesési gyakoriságot növelő állapot volt az 50 éves és idősebb páciensek körében. A 44 évesnél fiatalabbaknál az osteoarthritis volt a magas kockázat okozója. Az inkontinenciában szenvedő középkorú nők szintén a magasabb kockázatú csoportba tartoztak esés szempontjából.

Következő lépésként azt fogjuk tanulmányozni, megjósolható-e az esésekből a műtét utáni állapot.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/wuis-fim062816.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s