Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengeri algák is megbetegszenek a stressztől

Posted by Suggestor - 2016. július 7. csütörtök

A különféle tengeri algák az óceán fái: élőhelyet, rejtekhelyet és élelmet nyújtanak sokféle halnak és más tengeri élőlénynek.

Sok figyelmet szenteltek már a korallok kifehéredésének, de nemcsak a korallokat, a tengeri algákat is érinti ez a betegség” – mondja Dr Suhelen Egan, a tanulmány egyik szerzője.

A fertőzés forrását nem mindig ismerjük, pedig az algák egészségét már gazdasági megfontolásból is érdemes megőriznünk, nemcsak a tengeri környezet érdekében, mert az algákat egyre gyakrabban tenyésztik, étkezési célra is, és bio-üzemanyag alapanyagnak is.”

Az Új Dél-Wales-i Egyetem tengerbiológiai központjának kutatói mintát gyűjtöttek Sydney partjai közelében, 8 méter mélységből, egészséges és beteg vörös algákból (Delisea pulchra), különböző helyekről.

A szokatlanul meleg tengervíztől megbetegedett algák egy idő után kifehérednek, vagyis elvesztik a pigmentjeiket.

A kifehéredés megfosztja az algát fotoszintetizáló képességétől, attól, hogy a napfényből energiát nyerjen, és szaporodjon. Azon felül a halak és más növényevők is hamarabb megtalálják.”

A kutatók elkülönítették azokat a mikrobákat, amelyeket a beteg algákon  nagy mennyiségben találtak, és kitenyésztették őket. Majd azzal kísérleteztek, hogy vajon ezek a mikrobák képesek-e kifehéredést okozni az algákon – laboratóriumban.

Meglepetve láttuk, hogy 3 egymástól teljesen különböző baktérium (Alteromonas, Aquimarina és Agarivorans) is, amelyek általában kis számban vannak jelen az algákon, képesek ugyanazt a betegséget létrehozni.”

A mikrobák egyensúlya fölborult a beteg algákon, sokkal alacsonyabb lett a fajok száma, mint normálisan. Úgy véljük; az ilyen fajta kórokozók sokkal gyakoribbak a tengerekben, mint eddig gondoltuk. Akkor szereznek csak rá esélyt, hogy betegséget okozzanak, ha a gazdaszervezetet stressz éri, ugyanúgy, ahogy a normálisan ártalmatlan baktériumok csak a meggyengült immunrendszerű embert támadják meg.”

Az írás az Environmental Microbiology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/uons-sgs063016.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.