Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A paracetamol használata a terhesség alatt figyelemhiányosságot, autizmust okozhat

Posted by Suggestor - 2016. július 10. vasárnap

Spanyol kutatók megállapították, hogy a paracetamol* (acetaminophen), különösen, ha gyakran használják a terhesség alatt, szoros összefüggést mutat az autizmusra jellemző tünetek megjelenésével a fiúknál, de a figyelemhiányos és hiperaktív viselkedéssel is – mindkét nemnél.

*A paracetamol Magyarországon először Rubophen néven több, mint 10 éve került forgalomba. Ma számos vény nélkül kapható, ún. meghűlés elleni kombinált szer alkotóeleme.

2644 anya-gyermek párost toboroztak még a terhesség alatt, majd megvizsgálták a gyerekeket egy-, illetve ötéves korukban.

Megkérdezték az anyát, használt-e és milyen gyakorisággal paracetamolt a terhesség alatt. A besorolást soha, néha vagy folyamatosan kategóriában adták meg, mert a pontos adagolást meghatározni nem lehetett, ugyanis az anyák maguk sem emlékeztek rá pontosan.

A paracetamolt szedő terhesanyák gyermekeit megvizsgálták egyéves, majd ötéves korukban – függetlenül attól, mennyi paracetamolnak tették ki magzatukat. Az expozíciót elszenvedett gyerekek ötéves korukban a hiperaktivitás, impulzivitás nagyobb kockázatának voltak kitéve. Akiknek az anyja folyamatosan szedte a paracetamolt, rosszabb lett a teljesítményük

a számítógépes teszten, amely a figyelmet, az impulzivitást és a vizuális információ-feldolgozás sebességét mérte.

A fiúknál – akik folyamatosan ki voltak téve az anyaméhben paracetamolnak – több autizmusra utaló tünetet mutattak ki.

Claudia Avella-Garcia a CREAL barcelonai központjának kutatója hozzáfűzi, hogy „bár a tünetek még nem jelentenek diagnózist, számít a tünetek megnövekedett száma a gyermeknél, még ha nem is olyan súlyos az eset, hogy ‘kiérdemelje’ az idegfejlődési rendellenesség klinikai diagnózisát”.

A paracetamol több okból is káros lehet az idegfejlődésre. Először is, úgy enyhíti a fájdalmat, hogy a cannabinoid receptorokra hat az agyban. Minthogy ezek a receptorok normálisan arra valók, hogy segítsenek határozni a neuronok érése felől, majd kapcsolatba hozni őket egymással, a paracetamol megváltoztathatja ezt a folyamatot. Hatással lehet az immunrendszer fejlődésére is, esetleg kifejezetten mérgező is lehet a magzatra, hiszen annak nincs meg az a képessége, hogy lebontsa a gyógyszert, vagy úgy is árthat, hogy oxidatív stresszt hoz létre” – magyarázza a szerzőtárs, Dr. Jordi Júlvez.

Arra, hogy a fiúk miért veszélyeztetettebbek az autizmusra, azt a magyarázatot adja Claudia Avella-Garcia, hogy „a férfiagy sebezhetőbb a korai életszakaszban a káros befolyásokra. A nembéli eltérések eredményeiből arra lehet következtetni, hogy felborul az androgén hormon egyensúlya, amire a férfiagy érzékenyebb lehet.”

A tanulmány azt a végkövetkeztetést adja, hogy a gyermekek méhen belüli kiterjedt paracetamol-expozíciója megnövelheti a figyelemhiányos vagy autista tünetekkel rendelkező gyerekek számát.

Mindenképpen további kutatásokat látnak szükségesnek a pontosabb dózismeghatározás, illetve a paracetamol használat kockázatának, illetve előnyeinek meghatározására a terhesség alatt.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/oup-pet070116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: