Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Táplálkozási hiányosságok vezetnek a 2. típusú cukorbetegséghez?

Posted by Suggestor - 2016. július 11. hétfő

A Kelet-Finnországi Egyetem legfrissebb kutatása új epigenetikai kapcsolatot talált a táplálkozási szokások és a 2. típusú cukorbetegség között: a túl kevés folátbevitel megváltoztatja a DNS metilációját a májban*, ami jellemző a diabéteszesekre.

*A táplálékkal felvett molekulákból metilcsoportok szabadulhatnak fel, majd a DNS-hez kötődve befolyásolják a génkifejeződést

A szervezet jó folát-ellátottságát a folátban gazdag élelemből: például a sötétzöld levelű zöldségekből, a bab- és borsófélékből és a teljes gabonamagból készült termékekből, például a rozskenyérből nyeri.

Az eredményeink azt mutatják, jó alapunk van feltételezni, hogy az elégtelen folátbevitel epigenetikai változásokat hoz létre a májban, amely hozzájárul a 2 típusú cukorbetegség kialakulásához” – mondja Jussi Pihlajamaki klinikai táplálkozástudományi professzor.

Jó néhány génről ismert, hogy növeli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, de még azokról is, akik genetikailag hajlamosak voltak a cukorbetegségre, kimutatták, hogy csökkenthetik a kockázatukat, ha változtatnak az életmódjukon, és egészségesen táplálkoznak.

Az epigenetikai mechanizmus a magyarázat, hogyan befolyásolhatja az életmód a genetikai kockázatot.

Az epigenetikai mechanizmus stabil, állandó, sőt öröklődő változásokat okozhat a gének aktivitásában anélkül, hogy magát a gént megváltoztatná. Ennek egyik módja a DNS metilálás, melynek során egy metil-csoport kötődik a DNS-hez – ami általában csökkenti a génkifejeződést.

A májnak fontos feladata a glükóz egyensúly fenntartása egészséges emberekben, de a 2. típusú cukorbetegségben nem képes a feladatot elvégezni. Hogy azért nem képes rá, mert egy DNS metilálás megváltoztatta, erre derített fényt a Kelet-Finnországi Egyetemnek a Lund Egyetemmel közös kutatása.

A kutatócsoport az egész genomra kiterjedő vizsgálatot végzett a májban a DNS metilációs mintázatára vonatkozóan 35 diabéteszes (2. típusú) és 60 nem-diabéteszes személyen. Emellett összehasonlították a metilációs különbségeket és a vörösvérsejtek folátszintjét.

Lényeges különbségeket tapasztaltak 251 metilációs ponton a cukorbetegek és a nem-cukorbetegek között. Ezek közül 236 csökkent DNS-metilációt mutatott a cukorbetegeknél.

29 gén változtatta meg a metilációját és a génkifejeződését a májban a cukorbetegek esetében, és a csökkent DNS-metiláció összefüggésben volt a csökkent folátszinttel.

A folátok metil-donorként szerepelnek a metilációban, ami megmagyarázza, miért tudja a foláthiány csökkenteni a DNS metilációt.

Finnországban gyakori az elégtelen folátbevitel, különösen a nők körében.

Pihlajamaki professzor azt ajánlja, inkább a napi táplálékunk tartalmazzon elegendő folátot, ne a táplálékkiegészítőkre hagyatkozzunk.

A folát csak egyetlen jelzője az egészséges táplálkozásnak. Kutatásunk a foláthiányról szól, és nem a táplálékkiegészítők eltúlzott szedésének előnyeiről.”

Forrás: http://www.uef.fi/en/web/uef-bulletin/folate

Egy hozzászólás to “Táplálkozási hiányosságok vezetnek a 2. típusú cukorbetegséghez?”

  1. uniohid said

    “A szervezet jó folát-ellátottságát a folátban gazdag élelemből: például a sötétzöld levelű zöldségekből, a bab- és borsófélékből és a teljes gabonamagból készült termékekből, például a rozskenyérből nyeri.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.