Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bízz a gyermekedben: meg tudja csinálni

Posted by Suggestor - 2016. július 12. kedd

A finn anyák úgy gondolják, hogy a gyermekük a maga erejéből is jól boldogul.

A bevándorló édesanyák viszont úgy vélik, akkor teljesít jól a gyerek az iskolában, ha ők segítenek neki.

Riitta Sikiö tanár doktori disszertációját abból írja, hogyan sikerül a bevándorló hátterű kisgyerekeknek megtanulni írni és olvasni – finnül.

Sikiö kutatásában összevetette a bevándorló szülők gyerekeinek finn írás-olvasásban való előrehaladását finn társaikéval. Úgy találta, hogy az első és második osztályban – négy és öt évesen -, bár a finn gyerekek jobb teljesítmény értek el, nem volt olyan nagy különbség az idegenajkú és a finn gyerekek között.

Ami részben valószínűleg  a finn ábécé egyszerűségének tudható be, hiszen itt minden betűnek megfelel egy fonéma, mondja Sikiö.

A doktorandusz kezdetben úgy gondolta, hogy a gyerekek szülői segítséggel érnek el jó eredményt – kutatásának második része rácáfolt erre a vélekedésre.

A négy éves gyerekek között abban volt nagy különbség, hogy a finn anyák hittek abban, hogy a gyerekeik egyedül képesek megtanulni olvasni, míg a bevándorló anyák abban hittek, hogy a gyerekeik külső segítséggel képesek erre. A finn anyák azon a véleményen voltak, hogy a gyermeküknek jól fog menni az iskola – ‘mindaddig, amíg az ellenkezőjét nem állítja a tanár’.”

A finnek nagyon megbíznak az oktatási rendszerükben. Úgy gondolják, hogy a gyerekre figyelnek az iskolában, bármi probléma adódik, a tanár arról informálja a szülőket.”

A bevándorló szülő úgy véli, hogy a gyerek akkor teljesít jól, ha ők maguk is segítenek tanítani a gyereket. Az eredmény azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

Minél többet segítettek a gyereknek otthon, annál gyengébb teljesítményt mutatott. Ami részben a bevándorló anyák korlátozott finn nyelvi képességével is magyarázható.”

A gyermek számára a legjobb, amit tehetünk, ha azt mondjuk: meg tudod csinálni, csak csináljad. A melegség, a bátorítás az iskolában is sokat ér.”

Forrás: http://www.uef.fi/en/web/uef-bulletin/have-faith-in-the-child

Reklámok

Egy hozzászólás to “Bízz a gyermekedben: meg tudja csinálni”

  1. uniohid said

    „A gyermek számára a legjobb, amit tehetünk, ha azt mondjuk: meg tudod csinálni, csak csináljad. A melegség, a bátorítás az iskolában is sokat ér.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s