Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milyen szaga van a ráknak?

Posted by Suggestor - 2016. július 13. szerda

Több kutatás foglalkozott már a rák szagával: ‘kiszagolják’ az erre trenírozott kutyák és felismeri az elektronikus orr, amelyet erre programoztak. Csak azt nem tudták eddig még, mi okozza ezt a szagot.

Jouko Vepsalainen professzor szerint (Kelet-Finnországi Egyetem) a választ a poliaminok adják meg.

A poliaminok egy molekulacsoport, amely fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében, szaporodásában és differenciálódásában. A megnövekedett sejtosztódás megemeli a poliamin szintet, és ez jellemző a rákra. Emellett a poliaminoknak kellemetlen szaguk van.

Vepsalainen professzor már húsz éve kutatja a poliaminok szerepét a rákos folyamatban. Most a professzor és munkatársai egyesítették erőiket kémikusokkal és farmakológusokkal annak a célnak érdekében, hogy kifejlesszenek egy rákdiagnosztikai eszközt, amely a páciens poliamin profilján alapszik.

Elemezték a poliaminokat, majd mesterségesen szintetizálták őket, így keresik a poliamin mechanizmusára ható terápiás szert.

A rák szagát egy illékony vegyületekből álló keverék okozza, amit nagyon költséges és munkaigényes hagyományos módszerekkel azonosítani. Vepsalainen professzor csoportja kifejlesztett egy gyorsabb módszert, ami folyadék kromatográfiás és tömegspektrométeres eljáráson alapszik, és amivel egy sor poliamint lehet szimultán analizálni.

Képesek vagyunk már megkülönböztetni a prosztatarákot a jóindulatú prosztata megnagyobbodástól, és megállapítani a petefészek-rákot, sőt azt is megmondjuk, melyik stádiumban van a daganat – a poliamin profil alapján.”

A következő lépésben más, gyakori rosszindulatú daganatok mintáit fogjuk elemezni.”

Analitikai eszközeink egyelőre nem alkalmasak klinikai használatra, de van hordozható elektronikus orrunk, és az eNose jól használható a rákszűrésben, rákdiagnosztikában és a daganat követésében, így képes kiváltani a költséges teszteket.”

Forrás: http://www.uef.fi/en/web/uef-bulletin/cancer

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s