Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az apáknak kulcsszerepük van gyermekük fejlődésében

Posted by Suggestor - 2016. július 16. szombat

A Michigan State University kutatói kutatásaik alapján azt állítják, hogy az apáknak fontos szerepük van a gyermekük fejlődésében: a kisgyermek nyelvi és gondolkodásbeli fejlődésétől nagyobb korában társas kapcsolatépítési ügyességéig.

A kutatók meggyőzően bizonyítják, hogy az apának része van a gyermek előmenetelében, és megerősítik azt az elképzelést, hogy a korai, iskoláskor előtti programoknak (Head Start az USA-ban) az egész család részvételére kell épülniük, az anya és az apa részvétele egyaránt szükséges.

Itt van ez az elmélet, amelyik a régi kutatásokból nőtt ki: azt mondja, hogy az apák nem gyakorolnak közvetlen hatást a gyerekre, ők csak megteremtik a családi atmoszférát, és az anya az, aki befolyásolja a gyermekei fejlődését” – mondja Claire Vallotton professzor és kutatásvezető.

Mi kimutatjuk, hogy az apák valójában közvetlen hatással vannak a gyerekeikre – mind rövid, mind hosszú távon.”

730 család vett részt a felmérésben, az ország 17 helyéről, amelyben a kutatók a szülői stressz és a mentális egészségproblémák (például a depresszió) hatását vizsgálták a gyerekekre. A szülői stressz és a mentális egészségproblémák beleszólnak abba, hogyan bánik a szülő a gyerekeivel, következésképpen a gyermek fejlődésébe is beleszól.

A vizsgálat kiderítette, hogy az apa szülői stressze negatív hatást gyakorol a gyerek kognitív és nyelvi fejlődésére, amikor a gyerek 2-3 éves, még akkor is, ha az anya befolyását tekintetbe veszik.

A hatás nemenként változott: az apa nagyobb hatással volt a fiúk nyelvi fejlődésére, mint a lányokéra.

A másik fontos eredmény: az apák és anyák mentális egészsége hasonlóan jelentős hatást gyakorolt a kicsik magatartási problémáira.

Az apák mentális egészségének hosszú távra szóló hatása van, ami a gyerekek társas kapcsolataiknak skilljében (ügyességében) nyilvánul meg – amikor elérik az ötödik osztályos kort. Az apa depressziós tünetei sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a kicsi további életére, mint az anyáé.

Összegezve: az apa tulajdonságai és az apa-gyermek kapcsolat minősége jobban kihat a gyermek szociális (társas) fejlődésére, mint egyszerűen az apa otthon léte és jelenléte a gyermek életében.

A családvédő szolgálatok azt szeretnék elérni, hogy az apa jobban be legyen vonva a család életébe, de több dologról megfeledkeznek” – érvel Tamesha Harewood kutató. „Amikor a szolgálat beszél az apával, nem csak arról kell, hogy legyen szó, hogy gondoskodjon a gyermekről anyagilag, hanem legyen ott a gyermekének, és gondolni kell arra is, hogy a stressz vagy a depresszió hogyan befolyásolhatja a gyermekét. Hogy segítsük a gyermek fejlődését, az egész családot kell szem előtt tartanunk: az anyát és az apát is.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/msu-dpk071416.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az apáknak kulcsszerepük van gyermekük fejlődésében”

  1. uniohid said

    “Összegezve: az apa tulajdonságai és az apa-gyermek kapcsolat minősége jobban kihat a gyermek szociális (társas) fejlődésére, mint egyszerűen az apa otthon léte és jelenléte a gyermek életében.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s