Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A drogfogyasztók tömeges bebörtönzése HIV, tuberkulózis és hepatitisz C világjárványhoz fog vezetni

Posted by Suggestor - 2016. július 17. vasárnap

A The Lancet című neves orvosi lap közölte Chris Beyrer professzornak, a Nemzetközi AIDS Társaság elnökének az AIDS konferencián, Durbanban (Dél-Afrika) elhangzott előadását, amely arra figyelmeztet:

a drog elleni háború, a droghasználók tömeges bebörtönzése, a terápiás stratégia hiánya oda vezetett, hogy magas lett közöttük – messze magasabb, mint a népességben – a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz B és C fertőzöttség.

A becslések szerint 30 millió ember megy be és jön ki a börtönből évente, ők a kulcsfigurák a HIV és a tuberkulózis járványban.

A börtönök úgy működnek, mint valami inkubátor a tuberkulózis, a hepatitisz C és a HIV esetében. A börtönökbe való ki-bejárás miatt elvárható volna, hogy a börtönlakók egészségére jobban felügyeljenek a közegészség érdekében.

A fertőző betegségekre való szűrés, a betegek kezelése ritkán elérhető a börtönlakóknak. Világszerte a droghasználóknak mindössze 10 százalékát érik el a kezelési programok” – érvel Chris Beyrer, a John Hopkins Közegészségügyi Iskolájának professzora.

A legcélravezetőbb eszköz a börtönlakók és a társadalom megfertőződésének megállítására, ha csökkentjük a drogot beinjekciózók tömeges bebörtönzését.”

Világszerte, a drogot injekcióval bejuttatók 56 – 90 százaléka már megjárta a börtönt.

Európa egyes részein a börtönlakók több mint egyharmada (38%), Ausztráliában több, mint a fele injekcióval viszi be a kábítószert – a börtönben növekszik az injekciózók aránya, avval együtt a fertőzéseké is.

Néhány példa:

A börtönökben a HIV fertőzöttek aránya hússzor akkora, mint a népességben Nyugat-Európában (4,2%, illetve 0,2%), míg Kelet- és Dél-Afrikában a háromszorosa (15,6%, illetve 4,7%) és Észak-Amerikában a négyszerese: 1,3%, illetőleg 0,3%.

A legtöbb kábítószeres bebörtönzött férfi, de a bebörtönzött kábítószeres nők aránya gyors ütemben növekszik, és a világ legtöbb országában a HIV-fertőzés gyakoribb a női rabok között – beleértve Kelet-Európát is.

A csoport által elvégzett modellezés azt mutatja, hogy például, ha csökkentenék a droghasználók tömeges bebörtönözését (beleértve az injekciós droghasználókat is) 25 százalékkal, 7-15 százalékos csökkenés következne be az új HIV esetekben – öt éven belül.

Még ennél is nagyobb hatása volna, ha mindazoknak, akiknek szükségük van rá, opiát helyettesítő gyógyszert adnának a börtönben és szabadon engedésük után: 28 százalékkal csökkenne a HIV esetek száma az injekciós droghasználók között öt éven belül.

Meg kell változtatni a drogtörvényeket és a politikát, amely kriminalizálja a drogfogyasztást ahhoz, hogy csökkenjen azoknak az embereknek a száma, akik a társadalom egészségét kockáztatják életveszélyes fertőzésekkel”- szögezte le Beyrer professzor. „Az erőszakos cselekményre nem hajlamos drogfogyasztó nőknek pedig börtön helyett elvonókúrát kellene javasolni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/tl-tlm071216.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: