Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fogak rendellenes belső felépítését a napfény hiányának tulajdoníthatjuk

Posted by Suggestor - 2016. július 20. szerda

A McMaster Egyetem antropológusai felfedeztek egy olyan forrást, ami évszázadokon át megőrzi a napsugár – a D-vitamin – nyomát az ember testben. A fogak mikroszkopikus struktúrájáról van szó,

amely arról árulkodik, mennyi napsütésben volt része élete során az embernek, akinek a csontvázára ráakadtak.

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent írásból kitűnik, hogy amikor a szervezetben alacsony a D-vitamin szint, maradandó mikroszkopikus rendellenességek keletkeznek a dentinben (a fogbélben), amely a fogzománc alatt található.

Ezzel a változás-mintázattal folyamatos feljegyzés készül a D-vitamin szintről, ami úgy olvasható, akár a fák évgyűrűje.

A rétegek megőrzik, mi történt a fog növekedése alatt. Mindnyájan tisztában vagyunk a D-vitamin szerepével, de ezidáig nem volt lehetőség rá, hogy ilyen világosan lássuk, mikor mi történt pontosan az adott emberrel” – mondja Lori D’Ortenzio kutató.

A felfedezés azért jelentős, mert információt nyújt a D-vitamin hiányról – és az angolkórról; ami még ma is egy milliárd embert érint világszerte.

Az angolkór a legtöbb esetben a napfény hiányának következtében alakul ki, és fájdalommal, csontdeformitással járó betegséghez vezet.

Ha megértjük az elmúlt évszázadok D-vitamin hiányának változásait, értékelni tudjuk a jelenlegi helyzetet”- mondja Magan Brickley antropológus professzor.

A tudósoknak a csontokból kellett eddig rekonstruálni a D-vitamin hiány történetét, ami azért problematikus, mert az ember életében a csont folyamatosan megújul, elrejti a korábbi károsodás részleteit. Halálunk után pedig a csontok a talajban lassan lebomlanak.

De a dentin sem át nem alakul az élet folyamán, sem olyan könnyen le nem bomlik, mert a csontnál keményebb fogzománc a halál után sokáig megvédi az enyészettől. Így lesznek a fogak gazdag és pontos források az archeológusok számára.

Quebecben és Franciaországban az 1700-1800-as években elhantolt emberek fogait vizsgálták – összehasonlítva a mai emberekével. Az elemzés azt mutatta, hogy az egyik Quebec-i férfi élete 24 éve alatt négy ízben is angolkóros lett, még mielőtt elérte volna a 13 éves kort.

A mai korszerű eszközök kimutatták a dentinrétegekben a rendellenességeket azokban az években, amikor nem jutott elengedő D-vitaminhoz az illető, és így a szervezete nem volt képes teljesen beépíteni az ásványi anyagokat a fogbélbe és a csontjaiba.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/mu-hoy071116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.