Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szoptatás megváltoztatja az anya anyagcseréjét, úgy véd a diabétesz ellen

Posted by Suggestor - 2016. július 21. csütörtök

Németországban a terhes nők négy százalékánál fejlődik ki terhességi diabétesz a gyerek születése előtt. Szülés után a nők vércukra kezdetben visszatér a normális szintre, de az érintett anyák felénél tíz éven belül kialakul a 2. típusú cukorbetegség. A szoptatásról azonban kimutatták, hogy 40 százalékkal csökkenti ezt a kockázatot, de az okát nem egészen értették mindeddig.

A Helmholtz Zentrum Diabétesz Intézetének igazgatója egy korábbi kutatásában kimutatta, hogy ha több, mint három hónapig szoptatja csecsemőjét az anya, annak olyan védő hatása van, mely 15 éven át védi őt a cukorbetegségtől.

Legutóbbi kutatásában Anette-Gabriele Ziegler professzornak sikerült felfedeznie, hogy az anyagcsere játszik szerepet ebben a védelemben.

A kutatás során megvizsgáltak 200 pácienst, akiknél kialakult a terhesség alatt a (gesztációs) diabétesz.

A résztvevők glükóz oldatot kaptak, és éhgyomri vércukor-mintát vettek tőlük a teszt előtt és a teszt folyamán. Az elemzés kiterjedt 156 különböző metabolitra. (A nők átlagosan három és fél évvel a vizsgálat előtt szültek.)

Észrevettük, hogy azoknak a nőknek a metabolitjai, akik több mint három hónapig szoptatták a gyermeküket, lényegesen különböztek azokétól, akiknél rövidebb volt a laktációs időszak” – magyarázta Dr. Daniela Much, az első szerző. „A hosszabb szoptatás változást hozott a foszfolipid-termelésben és az elágazó szénláncú aminosavak koncentrációjában.

Ez azért érdekes, mert ezeket a metabolitokat korábban összefüggésbe hozták az inzulin rezisztenciával és a 2. típusú cukorbetegséggel.

Kutatási eredményünk bepillantást nyújt abba, hogyan befolyásolja a laktáció (tejtermelés) a betegséget okozó metabolikus utakat, ez a magyarázat a védő hatásra.”

A szoptatás – magyarázza a kutatásvezető – így válik költséghatékony ‘műveletté’ a 2. típusú diabétesz kockázatának hosszú távú csökkentésében, a terhesség alatt cukorbeteg anyáknál.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/hzm–bam072016.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.