Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Gyorsabban tanulnak az egerek, ha fahéjat kapnak

Posted by Suggestor - 2016. július 24. vasárnap

A lassan tanuló egerek jelentős fejlődésen mentek át a fahéj-kezelés hatására” – mondta Dr. Kalipada Pahan, a Rush University kutatója.

Például, egy ‘rosszul tanuló’ egérnek 150 másodpercbe telt megtalálni a megfelelő helyet (ahol elrejtették a táplálékot) a Barnes labirintus-tesztben. De egy hónapos fahéjjal való kezelés után a rosszul tanuló egér 60 másodpercen belül megtalálta a rejtekhelyet.”

A kutatás szerint a fahéj hatása főként a szervezetben való lebomlásakor keletkező nátrium-benzoátnak köszönhető.

Nem véletlen, ha ismerősen hangzik a neve, mert az élelmiszergyártók is használják a szintetikus formáját tartósítószerként. Sőt, gyógyszer is létezik belőle, a hiperammonémia – a vér magas ammónia tartalmának – csökkentésére.

Bár léteznek egészségügyi aggályok a nátrium-benzoáttal kapcsolatban, a szakértők többsége tökéletesen biztonságosnak tartja a szokásos mennyiségben fogyasztva, ugyanis vízoldékony, könnyen kiürül a vizelettel.

A fahéj úgy viselkedik, mintha a nátrium-benzoátnak egy lassan felszívódó formája volna. A benne lévő anyagok – például a cinnamaldehid, ami a fűszer jellegzetes ízét és aromáját adja – nátrium-benzoáttá alakulnak a májban, mondja Pahan. A nátrium-benzoát az az aktív vegyület, ami könnyen bejut az agyba, és stimulálja a hippokampuszt, az agy fő memória központját.

A kísérlet első lépéseként Pahan és csapata tesztelték az egereket, és külön választották a jó, illetve rossz tanulókat. A jó tanulók kevesebbet hibáztak, és gyorsabban megtalálták a jutalomfalatot.

Miben különbözött az agya a jó- és a rossz tanulóknak?

Megállapították, hogy két fehérjében volt a differencia, de a fahéj, amit kaptak, ezt a különbséget eltörölte.

Keveset lehet tudni arról, mi zajlik a rosszul tanulók agyában: azt figyeltük meg, hogy az egyik fehérje (GABRA5) megnövekedett, a másik fehérje (CREB) lecsökkent mennyiségben volt jelen a hippokampuszukban. Viszont ezt egy hónapnyi fahéj-kezelés visszafordította.”

A kutatók megvizsgálták az egér agysejtjeit is, és úgy találták, hogy a nátrium-benzoát fokozta a sejtek strukturális integritását. Nevezetesen, a dendritekét, az idegsejtek faágszerű elágazásaiét, amivel az agysejtek egymással kommunikálnak.

A fahéj, más fűszerekhez hasonlóan, antioxidáns és gyulladásellenes tulajdonságokkal bír. Várható volna, hogy egy sor egészséget támogató tevékenységéért használják a gyógyászatban. Mégsem voltak eddig klinikai vizsgálatok az orvosi célú felhasználásáról, beleértve az agyat stimuláló hatást is.

Pahan bízik ígéretes eredményeiben, és reméli, hogy „az általános memóriajavítás mellett, a fahéjat használni lehet majd az Alzheimer-kór, az enyhe kognitív romlás (az Alzheimer-kór ‘előszobája’) és a Parkinson-kór ellen is.”

Éppen most folynak tárgyalások neurológusokkal egy klinikai vizsgálatról az Alzheimer-kórral kapcsolatban.

Pahan doktor arra figyelmezteti a túlbuzgó követőket, hogy a legtöbb fahéj, ami az országba kerül, Kínából származik. Ezek olyan vegyületet (kumarint) tartalmaznak, ami nagy mennyiségben fogyasztva mérgező a májra. Valószínűleg az embernek tonnákat kellene megennie fahéjból, mire problémát okozna, mégis inkább a ceyloni típusú fahéjat ajánlja, ami kumarinmentes.

Azért ne vigyük túlzásba a szedését, mert minden túlzás ártalmas lehet, figyelmeztet a tudós.

Ő maga nem várja meg a klinikai vizsgálat eredményét, minden nap egy teáskanálnyi (3,5 gramm) fahéj-port vesz be mézzel elkeverve.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/varc-cmb072116.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: