Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

Posted by Suggestor - 2016. július 25. hétfő

Otthon is és az óvodában is, ha zaj van, nehezebb a kisgyereknek megtanulni egy új szót. Nem hallja pontosan a hangokat, nem tudja hozzákötni őket a jelentéshez.

A szótanulás nagyon fontos készség a kisgyermek számára, megalapozza a későbbi, az iskolai tanuláshoz szükséges képességeket” – jegyzi meg Brianna McMillan, aki doktorandusz a Wisconsin-Madison Egyetemen. Ő vezette a kutatást.

A mai lakások tele vannak zajjal, ami elvonja a figyelmet: szól a tévé, a rádió, emberek beszélnek, ez mind zavarja a gyerek szótanulását ebben a korai életszakaszban. Kutatásunk arra hívja föl a figyelmet, hogy a felnőtteknek tisztában kell lenniük ezzel.”

A túl nagy környezeti zaj kognitív és fiziológiai szempontból, de pszichikailag is hat a gyerekre, ami megmutatkozik a rosszabb iskolai teljesítményben, a megemelkedett kortizolszintben és szívritmusban.

Ezzel szemben, a legtöbb tanulással kapcsolatos kutatás csöndes laboratóriumi környezetben folyik.

Ezért kísérelték meg most olyan zajos környezetben megismételni a tanulási kutatást, amilyenben a gyerekek napjaikat töltik, otthon és az intézményben.

106 kisgyerek, 22 és 30 hónap közöttiek, vettek részt a kísérletben, amelyben ismeretlen tárgyak nevét tanították nekik, majd tesztelték, felismerik-e a tárgyakat, amelyeket megneveztek.

Az első kísérletben 40 kicsi (22 – 24 hónaposak) tanultak új szavakat, az egyik csoport hangosabb, a másik csöndesebb háttérzaj közepette.

Csak azok a kicsik tanulták meg sikeresen a két szót, akik csöndesebb környezetben voltak.

A második kísérletben a valamivel nagyobb (28 – 30 hónapos) kisgyermekeket figyelték meg, képesek-e megküzdeni a háttérzajjal.

Ugyanazt az eredményt kapták, mint a kisebbek esetében: csak akkor tudták megtanulni az új szavakat, ha kisebb volt a környezeti zaj.

A harmadik kísérletben előbb csöndes környezetben tanították meg két szó jelentését 26 idősebb kisgyereknek, majd négy szóét: azokét, amelyeket előzőleg hallottak, és két újat. Ezúttal nagy volt a háttérzaj. A gyerekek csak arra a két szóra emlékeztek, amivel csöndes környezetben találkoztak.

Ez arra utal, hogy akkor tudnak a hangokra figyelni, a hangokat a jelentéssel összekötni, ha nem vonja el a figyelmüket a háttérzaj.

A gyerekek ritkán vannak teljes csendben, amikor tanulnak. A szülőknek és a tanítóiknak meg kell találniuk a módját, hogy csökkentsék a háttérzajt vagy kiemeljék a fontos tudnivalót, ami segít a gyereknek megtanulni akkor is a szót, ha van háttérzaj.

Ezek a javaslatok különösen fontosak az alacsony jövedelmű szülők számára, mert a kutatások azt mutatják, hogy a lakásuk zajosabb környéken van, és nagyobb a zsúfoltság a lakásban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/sfri-bnm071816.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat”

  1. uniohid said

    „A mai lakások tele vannak zajjal, ami elvonja a figyelmet: szól a tévé, a rádió, emberek beszélnek, ez mind zavarja a gyerek szótanulását ebben a korai életszakaszban.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: