Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A húsfogyasztás hozzájárul az elhízáshoz

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 2. kedd

Az embereket figyelmeztetni kell, hogy hús a modern étrendben többlet energiát nyújt, így a húsfogyasztás ugyanúgy hozzájárul az elhízáshoz, mint a cukor – mondják a University of Adelaide kutatói.

Összehasonlító anatómusok és humán evolúció szakértők tanulmányozták a húsfogyasztás és az elhízás összefüggését 170 országban.

Kutatási eredményeink meglehetősen ellentmondásosnak látszanak, mert arra engednek következtetni, hogy a hús fogyasztása ugyanolyan mértékben hozzájárul a világméretű elhízáshoz, mint a cukorfogyasztásé”

– mondja Maciej Henneberg professzor, a biológiai antropológia és összehasonlító anatómia kutatási részleg vezetője.

Az elhízás jelenségének elemzése közben azt találtuk, hogy a cukor hozzáférhetősége egy nemzetnél ugyanolyan mértékben – 50 százalékban – magyarázta az elhízás előfordulását, mint a hús hozzáférhetősége: ez is, az is 50 százalékban. Miután korrigáltuk az ország GDP-jében (nemzeti össztermék), kalóriafogyasztásában, az urbanizáció mértékében és a fizikai inaktivitás szintjében meglevő különbségeket, amelyek az elhízás fő tényezői, a cukor hozzáférhetősége maradt az egyik független fő tényező 13 százalékkal, a másik a hús – ugyanúgy 13 százalékkal.”

A kutatásról a beszámolót Wenpeng You doktorandusz, a kutatás vezetője tartotta a Táplálkozás- és Élelmiszer-tudományi nemzetközi Konferencián, Zürichben.

Az egy dogma, hogy a zsírok és a szénhidrátok, de különösen a zsírok vezetnek az elhízáshoz. Akár tetszik, akár nem, a zsírok és a szénhidrátok a diétában elegendő energiát adnak napi szükségleteinkhez. Mivel a húsfehérje lassabban, később emésztődik meg, mint a zsírok és a szénhidrátok, ez a húsfehérjéből nyert energiát többletenergiává, fölösleggé teszi, ami átalakul és zsírként tárolódik az emberi testben.”

Több más kutatás is kimutatta már, hogy a húsfogyasztás összefüggésben van az elhízással, de a szerzők azzal érveltek, hogy a hús zsírtartalma felelős a problémáért.

Épp ellenkezőleg: mi úgy véljük, hogy a húsfehérje járul hozzá közvetlenül az elhízáshoz” – mondja You.

Felelőtlen dolog volna ezek után úgy magyarázni eredményeinket, hogy rendjén való sok zsírt és szénhidrátot fogyasztani. Világos, hogy nincs rendjén, nagyon is komoly problémája ez a jelenlegi étrendnek, meg az emberi egészségnek”- érvel Henneberg professzor.

Ugyanakkor, fontos, hogy rámutassunk: a húsfehérje is elhízottá tesz bennünket, azért hogy jobban megértsük, mi történik. A modern világban, ahol élünk, értelmes dolog táplálkozási vezérfonalat kiadni: kevesebb hús és kevesebb szénhidrát fogyasztására ösztönözni, hogy csökkenjen az elhízottak száma.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uoa-mcc080116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.