Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az állati zsiradék fogyasztása gátolja az agyunkat a mértékletességben

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 4. csütörtök

A Nápolyi Federico II. Egyetem kutatói szerint a telített zsírok fogyasztása negatív hatással van a hipotalamuszra, amely az éhséget szabályozza: a zsírok gyulladást okoznak az agyban, ezért az nem tudja szabályozni a táplálékbevitelt.

A magas zsírtartalmú diéta metabolizmusra gyakorolt hatását már alaposan kivizsgálták, de kevés figyelmet fordítottak eddig az agyra gyakorolt hatására” – fejtegette Marianna Crispino professzor.

Telített zsírok vannak a faggyúban, sertészsírban, a vajban és az olajban sült ételekben. Telítetlen zsírokban gazdag a hal, az avokádó vagy az olíva olaj.

Ha halolajat fogyasztunk a sertészsír helyett, mondják a kutatók, az agyműködés normális marad, visszatart bennünket attól, hogy többet együnk a szükségesnél.

A különbség nagyon világos volt” – mondta Crispino professzor. „Le voltunk nyűgözve a zsíros étrendnek az agyra gyakorolt hatásától. Eredményeink arra a következtetésre juttattak bennünket, hogy tudatosabban kell megválasztanunk a táplálkozás során elfogyasztott zsír típusát, mert azzal csökkenthetjük az elhízás kockázatát, és elejét vehetjük a különféle anyagcsere-betegségeknek.”

A patkányokon végzett kísérletek, amelyben a táplálékot telített zsírokkal keverték, azt eredményezték, hogy az állatok nem tudtak megálljt parancsolni az étvágyuknak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/f-fov072916.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s