Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ezért mozog olyan mereven a kezünk meg a lábunk ébredéskor

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 7. vasárnap

Julie Gibbs, a University of Manchester endokrinológiai központjának munkatársa, aki az artritisz-kutatásban vesz részt, azt állítja, ez amiatt van, mert a szervezetünk, amikor alszunk, elnyomja a gyulladásokat.

„A biológiai óránk szabályozza a gyulladásokat – ezzel a tudással új kezelési módszereket fejleszthetünk ki” – magyarázza dr. Gibbs. „Emellett, ha a napszakhoz is alkalmazkodnánk a gyógyszer-terápiával, még hatásosabbá tehetnénk a kezelést.”

Az éjszakai alvás alatt a CRYPTOCHROME fehérje, amiről sejtkultúrában bebizonyosodott, hogy gyulladásgátló hatása van, működésbe lép, elnyomja a jelutakat, amelyeken a gyulladásos tünetek érkeznek – a merevség például. Ez a tudás jól használható lehetne a gyulladásos betegségek, mint például az artritisz kezelésében.

A kutatáshoz egészséges egér és ember ízületi szövetéből sejteket (fibroblast-szerű sinoviocitákat) vettek. Ezeknek a sejteknek fontos szerepük van a gyulladásos artritisz kórtörténetében.

Valamennyi sejt tartja a 24 órás ritmust. Ha a ritmust megbontják – a kutatók kiütötték a cryptochrome gént – megnövekszik a gyulladásválasz.

Ez azt sejteti, hogy a cryptochrome gén termékének, a CRYPTOCHROME fehérjének jelentős gyulladásgátló hatása van. Ahhoz, hogy tesztelhessék ezt a hipotézist, olyan gyógyszert adtak a betegnek, ami aktiválta a fehérjét, hogy elérjék a gyulladásgátló hatást. És a gyulladásgátlást sikerült elérni.

„Ez a kutatás arra emlékeztet mindnyájunkat, hogy a gyulladás, kiváltképpen a krónikus gyulladás, milyen nüanszokon is múlik. Ez esetben az agy szuprakiazmatikus magjának befolyására gondolunk, ami szabályozza a szervezet cirkadián működését” – fűz hozzá egy megjegyzést Thoru Pederson, a FASEB folyóirat (az amerikai kísérleti biológiai társaságok szövetségének lapja), amely a tanulmányt közölte, főszerkesztője.”Ennek messze ható klinikai következményei vannak.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/foas-wys080516.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: