Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kínos kérdés az agrárminiszterhez: Miért kért az Egyesült Államokban génmódosított vetőmagot?

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 8. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

Egyre kínosabb kérdések az agrárminiszternek, aki kibújik a válaszadás alól  — 2016. augusztus 5.

Nem tud semmit az agrártárca arról, milyen kísérletek folynak Magyarországon a géntechnológiával módosított növényfajtákkal (GMO) kapcsolatban – ez a lényege annak az írásnak, amellyel az agrárminiszter nevében V. Németh Zsolt államtitkár válaszolt az LMP-s Sallai R. Benedek kérdéseire. Az ellenzéki képviselő a választ, amely szakértők szerint meghökkentő, nem fogadja el.

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hazai kutatási tevékenység eredményének kezelését, nyilvántartását a szerződő felek bizalmas megállapodásában rögzítik, így erről a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) mint „géntechnológiai hatóságnak” nincs információja. Egyebek mellett ezt közölte a szaktárca

az LMP-s országgyűlési képviselő, Sallai R. Benedek érdeklődésére.

Azt is írták, hogy a génmódosított növényfajtákkal végzett kutatási célú tevékenység szigorú szabályozások között legálisan végezhető Magyarországon, hazánknak az alaptörvényben megfogalmazott GMO-mentessége ugyanis nem jelent teljes körű tilalmat. A válasz ezeken túlmenően általános, tájékoztató jellegű ismertetés, így azt Sallai R. Benedek nem fogadja el.

Az ügy hátterében a Magyar Nemzet egyik információja áll. Eszerint noha Fazekas Sándor agrárminiszter idehaza a GMO-mentesség melletti elkötelezettségét bizonygatja, amerikai útján kutatási céllal mégis génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnerétől. Ezt az agrártárca ugyan cikkünk megjelenése után közleményben tagadta, ám pereskedni nem akart.

A vihar kapujában – Miről tárgyalt Fazekas Sándor áprilisban, az Egyesült Államokban?

Igazunkat erősíti, hogy cikkünk megjelenése után akadt olyan neves magyar kutató is, aki nyíltan vállalta: Fazekas Sándor fent említett amerikai tárgyalása után ő kapta személyes feladatául, hogy összeírja, milyen génmódosított vetőmagokra lenne szükség a hazai kísérletekhez. A Magyar Nemzet erről is beszámolt, majd a szakembert, aki a tárca egyik háttérintézményénél dolgozik, menesztették állásából.

A fentieknek is köze lehet ahhoz, hogy bár az LMP-s képviselő az agrárminisztertől várt választ, ő ezt a munkát inkább V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárra bízta. Ő írt leginkább általános, tájékoztató jellegű ismertetést tartalmazó válaszlevelet a képviselői kérdésekre. Sallai R. Benedek a lapnak elmondta, hogy bár a génmódosított vetőmagokkal történő magyarországi kísérletek kapcsán többször is felvetődött már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, illetve a Bázismag Kft., soha nem kap – így most sem kapott – konkrét válaszokat arra, hogy mi történt az Amerikai Egyesült Államokban kért magvakkal.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint meghökkentő, hogy az FM írásba adja azt: semmilyen információja nincs a hazai kísérleti célú vetések hátteréről. Ezeket ugyanis ellenőrizni kellene.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/08/05/egyre-kinosabb-kerdesek-az-agrarminiszternek-aki-kibujik-a-valaszadas-alol

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s