Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Öntözés nélkül, szárazságtűrő növényekkel nappal emelkedik a hőmérséklet, de éjszaka csökken

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 8. hétfő

A Dél-Kalifornia Egyetem megvizsgálta, mi történik akkor, ha a kerttulajdonosok a szépen nyírt, öntözött gyepüket szárazságtűrő növényekkel váltják fel. Ugyanis a hosszú ideje tartó aszály arra készteti a politikusokat, hogy ösztönzőket nyújtsanak azoknak, akik vállalkoznak a házuk környékén szárazságtűrő növényzet telepítésére.

Az egyetem környezeti engineering tanszékének kutatója, George Ban-Weiss kollégájával együtt azt állapította meg, hogy ha az emberek hajlandóak letenni az öntözésről és a gyepről, annak közvetlen következménye lesz a helyi klímára.

Ban-Weiss és Pouya Vahmani a Los Angeles medence modelljét használva kutatta a szárazságtűrő növények széleskörű elterjedésének a klímára gyakorolt hatását.

Arra az eredményre jutottak, hogy ha az összes gyepet szárazságtűrő növényekkel helyettesítik, akkor a Los Angeles medencében nappal melegebb lesz, mint eddig volt, 1,3 Fahrenheit fokkal, nagyrészt a párolgás hűtő hatásának elmaradása miatt. Locsolásról ugyanis szó sem lehet.

A Los Angeles medence legforróbb részein, a belső, óceántól távoli területeken és a San Fernando völgyben, a kutatók azt jelezték, hogy még 3,4 Fahrenheit fok eltérésre is lehet számítani – felfelé.

A hőmérséklet növekedés erősíti a hőhullámokat, fokozza a fotokémiai (nyári) szmogot és felszökik a légkondicionálók energiafelhasználása.

Kedvező hatása is van azonban a szárazságtűrő növények telepítésének, ami ellensúlyozza a nappali hőmérséklet emelkedését: az éjszakai hőmérséklet nagyobb arányú csökkenése.

A kutatók előrejelzése szerint az éjszakai átlaghőmérséklet 6 Fahrenheit fokkal lesz kevesebb.

Az alacsonyabb éjszakai hőmérséklet az emberi egészség szempontjából fontos, főként a lakosság veszélyeztetett rétegei egészségének megóvása miatt. Azért jó, ha lényegesen hűvösebb a levegő éjszaka, mert regenerálódni tud az emberek szervezete a forró nappalok után, ezzel megelőzhetők a hőség okozta megbetegedések.

„Érdeklődésünk a téma iránt kezdetben jelentősen megcsappant, amikor arra jutottunk, hogy az öntözés visszafogása és a szárazságtűrő növények ültetése hőmérséklet-emelkedéshez vezet” – jegyezte meg Ban-Weiss. „Aztán mi magunk voltunk a legjobban meglepve, hogy ezzel szemben alacsonyabb éjszakai hőmérsékletre számíthattunk. Ennek egyszerű fizikai magyarázata van, ha talaj nedvességtartalma csökken, kevesebb lesz a felfelé irányuló hőáramlás a felszín alatti rétegből a felszín felé éjszaka. Ettől csökken a felszíni hőmérséklet.”

„Kutatásunk rávilágít, mennyire szorosan összefügg a víz és az éghajlat. Nem lehet megváltoztatni az egyiket anélkül, hogy a másik ne változna.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uosc-hlc080516.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s