Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az allergia jót is tesz velünk?

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 9. kedd

Többet tesz eldugult orrnál és viszkető szemeknél – a szezonális allergia megváltoztatja az agyunkat – áll a Frontiers in Cellular Neuroscience c. szabadon hozzáférhető, idegtudományi folyóiratban.

Azok az egerek, amelyeket a mezei komócsin fű-virágporának tettek ki, több neuront termeltek az agyuk egy bizonyos területén, mint a kontrollcsoport, és másként is működött bizonyos szempontból az agyuk.

A Salzburgi Egyetem kutatói megvizsgálták az egerek hippokampuszát, azt az agyterületet, amely az új emlékképek létrehozásáért felelős. Az allergiás reakció ideje alatt megnövekedett az új neuronok száma a hippokampuszban, ebből adódott a kérdés, milyen következményekkel jár ez?

Az agy immunsejtjeit, a mikroglia sejteket a neuronok keletkezésével és működésével hozták összefüggésbe. Ami meglepte a kutatókat, úgy találták, hogy az agy immunsejtjei, a mikroglia sejtek működése leállt az allergiás reakcióra válaszképpen – ugyanakkor, amikor a szervezet immunrendszere túlzott működésbe fogott.

„Teljesen váratlan volt a mikroglia sejtek deaktiválódása a hippokampuszban” – magyarázza Barbara Klein, a Salzburgi Egyetem kutatója. „Részint azért, mert más kutatások épp az ellenkezőjére jutottak a mikroglia sejtekkel kapcsolatban, a bakteriális fertőzést követően.”

„De tudjuk, hogy az immunrendszer válasza az allergiás reakció esetében különbözik a bakteriális fertőzéstől.”

„És vajon miért csökken a mikroglia sejtek működése a hippokampuszban az allergiás egérben? Hajlunk arra a feltételezésre, hogy a hippokampuszt védi ez a szabályozó mechanizmus, hiszen a hippokampusznak központi szerepe van sok fontos folyamatban.”

„Még ennél is nagyobb kihívás arra válaszolni, hogy ennek a megfigyelt alulszabályozásnak – ami a mikroglia sejtek normális, őrködési állapota alatt van – mi lesz a következménye? Ha hosszú időn át alulszabályozott az immun-őrség a hippokampuszban, annak káros következménye lehet. Erre ebből a kutatásból nem tudunk következtetni.”

„Az allergiás reakció az idegsejtek számának növekedését okozza, az idegszövet növekedését és fejlődését – ami a kor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. Vajon az allergiás emberek agyának öregedése különbözik a nem-allergiásokétól? Ezt csak feltételezhetjük, további kutatás, elektrofiziológiai elemzés és viselkedési tesztek szükségesek.’

Forrás: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fncel.2016.00169/full

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.