Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Annak az embernek az agyműködése, aki nem-REM fázisban álmodik, az ébren levő emberéhez hasonlít

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 10. szerda

„Tradicionálisan úgy gondolják, hogy álmodás csak a REM (gyors szemmozgási – Rapid Eye Movement) alvás fázisában fordul elő. De éppen a mi kutatásunk a bizonyíték: a kísérleti személyek a nem-REM (gyors szemmozgás nélküli) fázisból felébresztve álmokról számoltak be, több mint az esetek felében” – mondja Jaakko Nieminen kutató (Aalto University).

Az Aalto Egyetem és a Wisconsin Egyetem kutatói a transzkraniális mágneses stimulációt kombinálták az EEG-vel, így egy olyan eszközt kaptak, amellyel vizsgálhatták a pihentető, nem-REM alvás állapotában levő kísérleti személyek agyműködését: álmodnak vagy nem álmodnak.

Amikor a nem-REM alvásból legalább három perc eltelt, a kutatók mágneses impulzussal, ami gyenge elektromos mezőt generált, aktiválták az idegsejteket. Néhány impulzus után a személy egy csengő hangjára felébredt. Megkérdezték tőle, álmodott-e, és lejegyezték az álom tartalmát.

„Az EEG kimutatta, hogy a mágneses impulzusra adott agyi aktivitás rövidebb volt azokban az emberekben, akik nem álmodtak, azaz öntudatlanok voltak. Azt is megfigyeltük, hogy azoknál, akik álmodtak, minél hosszabb volt az álom, annál jobban hasonlított a kísérleti személy agyműködése, EEG-je az ébren levő emberekére”– magyarázza Dr. Nieminen.

A vizsgálatot 40 éjszakán át, összesen 11 személlyel végezték. A személyek felkeltésére egy éjszaka alatt maximum 16-szor került sor. Az alvási problémák miatt megbízható méréseket csak hat személytől tudtak kapni.

„A tudatosságot különböző állapotokban, mint például ébrenlétben, alvás alatt, altatásban és vegetatív állapotban ezt megelőzően már kutatták a transzkraniális mágneses stimulációt elektroenkefalográffal, EEG-vel kombinálva. Szerettük volna kizárni az eltérő állapotokból adódó differenciákat, ezért fókuszáltunk egy szűk fiziológiai állapotra, a nem-REM alvásra” – jegyezte meg Dr. Nieminen.

A transzkraniális mágneses stimulációt már felhasználják a terápiában is: például, depresszió és fájdalom kezelésére.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/au-tdb080916.php

Az alvási fázisokról részletesen olvashatunk az alábbi linken:

http://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/igy_alszunk_mi_az_alvas_fazisai/20100219133201

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s