Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hús és a tojás okozná-e a betegségeket?

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 12. péntek

Az utóbbi öt évben egyes tudósok óva intettek a tojás és a hús evésétől: ezek a táplálékok ugyanis egy közös vegyületre bomlanak le a bélben, a trimetilamin nitrogén-oxidra – TMAO-ra – , amit kapcsolatba hoztak a szívbetegséggel.

A Cornell Egyetem legutóbb egy olyan kutatásáról adott hírt a Molecular Nutrition című szakfolyóiratban, amely megkérdőjelezi azt a feltevést, hogy maga a TMAO lenne az oka a betegségnek, inkább a szívbetegség kialakulására figyelmeztető jel.

A TMAO természetes állapotban a halakban fordul elő nagy mennyiségben. Az embereknél a firmikutnak nevezett bélbaktériumok termelik a TMAO-t a tojásban levő kolin, illetve a húsban levő karnitin átalakításával.

A Cornell Egyetem kutatói úgy találták, hogy egészséges férfiak esetében, akik tojást és húst ettek, és megemelkedett a TMAO szintjük, egyúttal nagy számú firmikutnak is otthont adtak.

„Az emberek bél-mikrobiomja befolyásolhatja a szervezetben cirkuláló TMAO-k számát” – magyarázza Marie Caudill, a táplálkozástudomány professzora.”Fölmerül a kérdés, van-e oki szerepe a TMAO-nak a (szív-) betegség folyamatában, de az még nagyobb kérdés, hogy a bélcsatorna mikrobiomja játszik-e inkább szerepet a betegség folyamatban vagy inkább a TMAO maga.

Néhány évvel ezelőtt más kutatók vért vettek kardiovaszkuláris betegektől, és nagy mennyiségű cirkuláló TMAO-t találtak, amit aztán kimutattak az egér artériás plakkjaiban. Egy előző kutatás szerint azok a nők, akiknél vastagbél-rák alakult ki, szintén megemelkedett TMAO szinttel rendelkeztek, öt évvel a vastagbél-rák kialakulása előtt.

Egyes kutatókat ez arra inspirálta, hogy eltanácsolják az embereket a hal, tojás és a hús evésétől, fűzte hozzá a professzor.

Megkérdőjeleztük, hogy a TMAO volna az oka a szívbetegségnek, hiszen évtizedes kutatások kimutatták, hogy a bőséges halfogyasztás csökkenti a szívbetegség kockázatát.”

A mostani kutatásban Caudill professzor és munkatársai 40 egészséges férfit etettek négyféle táplálékkal: egyszer hallal, másszor tojással, harmadszor hússal, negyedszer gyümölccsel. A négyféle táplálékot véletlenszerű sorrendben kapták. Minden egyes táplálék előtt székletmintát gyűjtöttek a bélbaktériumflóra megismeréséhez, vérmintát és vizeletmintát a TMAO szint méréséhez. Vér- és vizeletmintát hat órával az étkezés után is gyűjtöttek.

A férfiaknál, akik húst ás tojást ettek, nagyobb számban találtak firmikut baktériumot a bélben. Az alacsonyabb TMAO szintű embereknél a bakterioides baktériumok voltak többségben. A firmikut baktériumok változtatják a kolint és a karnitint (tojás és marhahús) TMA-vá, amit a szervezet TMAO-vá konvertál. Azok a kísérleti személyek, akiknek magas volt a TMAO szintjük, kevésbé változatos mikrobiommal rendelkeztek a bélcsatornájukban.

Amikor ezek a férfiak halat ettek, a vérben cirkuláló TMAO szint 15 perc alatt az ötvenszeresére nőtt – szemben a tojást és húst evők TMAO szintjével.

„Ez némiképp arra utal, hogy a TMAO megemelkedése egyszerűen jelzője a bél mikrobiomjának. Hipotézisem szerint a beteg embernek – legyen az szívbetegség, rák vagy más, krónikus betegség – eltér a bél mikrobiomja az egészséges emberétől, amit a TMAO-szint jelöl.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/cu-dcl081116.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s