Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélflóra befolyásolja a gyógyszerek hatását

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 13. szombat

Az antibiotikumok és a baktériumölő gyógyszerek, amelyek megváltoztatják a bélflórát – valamint az emberek közötti genetikai különbségek is – hatással lehetnek a gyógyszerek lebontására, kiürítésére, sőt, a mellékhatásokra is.

A Kumamoto Egyetem (Japán) kutatói arra keresték a választ, hogy a bélflóra állapota miatt a gyógyszer-lebontó enzimek fehérjéinek expressziójában (kifejeződésében)  bekövetkezett változás hogyan befolyásolja a máj- és vesegyógyszerek méregtelenítését.

Bakteriális fertőzések esetén kezelésre vagy megelőzésképpen gyakran felír az orvos antibiotikumokat, amiket együtt kell szedni más gyógyszerekkel, hogy megelőzzék a fertőzés kiújulását. Sajnos, a gyógyszerek nem csak a káros baktériumokat veszik célba, hanem a bélcsatornában természetes módon előforduló baktériumokat is.

A Kumamoto Egyetem kutatói – hogy megállapítsák a bélflóra-változás hatását a gyógyszer hatékonyságára – kielemezték, milyen fehérjék változnak meg a májban és a vesében.

Ezeknek a fehérjéknek a megváltozása ugyanis nagyban befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát és mellékhatásait, lévén, hogy ezek a fehérjék felelősek sokféle gyógyszer lebontásáért és kiürítéséért a szervezetből. A bélflóra változása azonban ezeket a fehérjéket is megváltoztatja.

A kísérletek három különböző egércsoporttal folytak: egy olyan egércsoporttal, amely úgy született, hogy nincsenek mikrobái a bélcsatornában, egy olyan egércsoporttal, amelynek tagjai baktériumölő gyógyszert kaptak 5 napon át, és egy kontrollcsoporttal, amelynek természetes bélflórája volt.

A kutatók elemezték a fehérjéket, megállapították a változást:  a gyógyszer lebontása és kiürítése a májban és a vesékben erősen lecsökkent, mert az ebben a funkcióban résztvevő fehérjék száma csökkent, mind a két kísérleti csoportban.

„A legfontosabb lebontó enzim (a citokróm P450 2b10) csökkent” – mondta Sumio Ohtsuki professzor. „Nemcsak az enzim mennyisége csökkent 96 százalékkal, de a lebontó kapacitása is a májban: körülbelül 82 százalékkal. Egy hasonló típusú enzim (Cyp3a11) szintén jelentősen csökkent, 88 százalékkal. Az ezeknek az enzimeknek megfeleltethető emberi enzimek (CYP2B6 és CYP3A4) a gyógyszerpiacon levő termékek több mint a felénél játszanak szerepet a lebontásban.”

„Eredményeink azt mutatják, hogy sok gyógyszer érintett lehet a bélflóra megváltozásában. Ha sikerül megerősíteni, hogy hasonló mechanizmus működik az embernél is, reméljük, kutatásunk hozzásegít a gyógyszerek optimális adagolásához, a mellékhatások csökkenéséhez.”

A tanulmányt a Molecular Pharmaceutics hozza.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/ku-ife081216.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: