Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A műanyag palackokban a BPA-t helyettesítő anyag ugyanolyan ártalmas

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 14. vasárnap

A Bisphenol S – BPS – egy vegyület, amellyel a gyártók a műanyag palackokat – és sok egyéb terméket – előállítják,  mostanra már közönséges helyettesítőjévé vált a bisphenol A-nak. Ez utóbbit azért hagyták el, mert károsította a szaporító szerveket.

A Kalifornia Egyetem (Los Angeles) kutatói felfedezték, hogy a BPS éppen olyan ártalmas a reproduktív szervekre, mint az az anyag, amit helyettesít. A BPS károsítja a petesejteket, ráadásul még alacsonyabb dózisban, mint a BPA.

A toxikus anyag helyettesítésénél a gyártók úgy keresnek helyettesítő anyagot, hogy összetételében eltérő, de azért azonos fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag legyen. Az erősödő fogyasztói nyomásra a gyártó cégek helyettesítették a BPA-t egy más, rokon vegyülettel, ami most sok ‘BPA-mentesnek’ mondott termékben megtalálható.

Mi nem tudhatjuk, mennyire biztonságosak ezek a helyettesítő anyagok.

Ez a bizonytalanság motiválta a kutatókat, hogy megvizsgálják, vajon a BPS-nek van-e káros hatása a reproduktív szervekre.

A kutatás során különböző koncentrációban adtak a modell-állatnak – fonalféregnek – BPA-t és BPS-t, illetve csak BPS-t, olyan koncentrációkban, amelyek közel állnak az emberben található BPA és BPS szinthez, majd mérték a termékenységet.

Megfigyelték, hogy a BPA-nak és a BPS-nek kitett állatoknak – a kontroll állatokhoz képest – csökkent a fertilitása (a termékenysége).

A kutatók meglepetésére, az állatok szervezetében ez alacsonyabb BPS szintnél következett be, mint BPA szintnél. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a BPS károsabb a BPA-nál a reproduktív szervekre. Még jelentősebb lett a toxicitás, amikor a fiatal embrió életképességét vizsgálták.

A kutatás eredményei aggodalomra adnak okot, mert ugyanaz a reproduktív folyamat, amelyet a BPS a fonalférgeknél megszakít, megtalálható az emlősökben is.

Az is rendkívül aggasztó, hogy a BPS mára számos fogyasztói termékben megtalálható.

„Ez a kutatás jól illusztrálja, mennyire vaktában keresik a fogyasztói termékekhez a kémiai helyettesítő anyagot a gyártók” – magyarázza Patrick Allard tanársegéd (környezet-egészség tudományi tanszék). Sürgősen szükség volna koordinált biztonsági értékelésre a több összetevős vegyületek vagy keverékek esetében, mielőtt a termékekben helyettesítő anyagnak használnák. A jó hír az, hogy ennek a kezdeményei már megjelentek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uoc–pmc080916.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.