Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nyugat-Európában a halálozás fő oka már nem a szívhalál, hanem a rák

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 15. hétfő

A European Heart Journal – az európai szívgyógyászok lapja – bejelentette, hogy Nyugat-Európában a halálozási lista vezetését átvették a rosszindulatú daganatok, a szív- és érbetegségek jobb megelőzésének és kezelésének köszönhetően.

Míg a kelet-európai országok még mindig a szív- és érbetegségekkel küzdenek – ezért vezető halálok az európai régióban még mindig a szívbetegség – , kilenc nyugat-európai országban, amelyek még 2004 előtt váltak az Európai Unió tagjaivá, plusz a később csatlakozott Szlovéniában, több férfi hal meg rákban, mint szív- és érbetegségben.

Ezek az országok a következők: Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Szlovénia. Ugyanez a helyzet Norvégiában és Izraelben is.

Ami a nőket illeti, Dániában és Izraelben hal meg több nő rákban, mint szív- és érbetegségben.

A kutatást Dr. Nick Townsend, az Oxford-i Egyetem kutatója vezette, ő így magyarázza a számokat:

„Ezek a számok nagy egyenlőtlenséget mutatnak az európai országok között a szív- és érrendszeri halálozásban. Az a 12 ország, ahol a rákhalálozás átvette a vezetést, mind Nyugat-Európában van, kilenc közülük az EU tagja volt már 2004 előtt is. A legnagyobb értékeket a szív- és érrendszeri halálozás területén a kelet-európai országokban láthatjuk.”

Franciaországban, ahol a rákhalálozás először lépte túl a szív- és érrendszerit a férfiaknál, a 2011. évben (rendelkezésre álló legutóbbi adatok) több, mint 92 000 férfi halt meg rákban, míg 64 és félezer fölött haltak meg szív- és érrendszeri betegségben. Spanyolországban durván 68 ezer férfi halálának volt az oka daganatos betegség, és 53 és félezer férfit vitt el a szív- és érrendszeri betegség – 2013-ban.

Az Egyesült Királyságban így nézett ki a helyzet 2013-ban: rákban meghaltak 87 és félezren, míg szív- és érrendszeri betegségben 80 ezren.

Az európai országok közötti egyenlőtlenségek jól láthatók a halálozási arányokból: a 100 000 főre számított, korcsoportok szerinti halálozásból. Franciaországban 100000 főből 275 férfi, illetve 174 nő hal meg szív- és érbetegségben, míg Kirgizisztánban 1444 férfi és 1087 nő.

Hasonló az egyenlőtlenség az idő előtti halálozást illetően – a 75 éves kor előtt meghaltaknál. Az EU- 15-öknél 21,4% (azaz negyedmillió fő) az idő előtti halálozás kardiovaszkuláris okból, az EU-28-aknál 26% (csaknem félmillió), míg a nem európai országokban 35,8% (1,3 millió).

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a kutatás nem ad magyarázatot az eltérésekre a szív- és érhalálozásra az egyes országokban, mert a célja csak a helyzet feltérképezése volt.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/esoc-coh081116.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s