Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A latin rasszhoz tartozók lassabban öregszenek, lassúbb a biológiai órájuk

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 18. csütörtök

A Kalifornia Egyetem (Los Angeles  – UCLA) Egészségtudományok tanszékének kutatói igaznak találták azt a vélekedést, hogy az olaszok, spanyolok lassabban öregszenek, mint például a kaukázusi rassz.

„A latin népek tovább élnek, mint a kaukázusiak, jóllehet a cukorbetegség és más betegségek nagyobb arányban sújtják őket. A tudósok ezt úgy emlegetik, hogy a ‘hispán paradoxon’” – mondja Steve Horvath humán genetikus professzor. „Kutatásunk megadja a magyarázatot: a latinok molekuláris szinten lassabban öregszenek.”

Az Egyesült Államokban élő, latin rasszhoz tartozó emberek átlagosan három évvel tovább élnek, mint a kaukázusiak, a várható élettartamuk 82 év, szemben a kaukázusiak 79 évével.

Minden életkorban, az egészséges latinok halálozási kockázata 30 százalékkal kisebb, mint más rasszoké – állapította meg a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrző és Megelőző Központ) 2013-ban.

A kutatók 7 biomarkert vizsgáltak, közöttük az ‘epigenetikai órát’, amelyet Horvath professzor fejlesztett ki 2013-ban. Ez az ‘óra’ az öregedéshez köthető epigenetikai változásokat követi nyomon a genomban. (Az epigenetika be- és kikapcsol géneket, de nem változtatja meg a DNS-t magát.)

A professzor és munkatársai közel hatezer ember DNS-ét vizsgálták meg, a kísérlet résztvevői hét különböző etnikumhoz tartoztak: két afrikai csoport, afro-amerikai, kaukázusi, kelet-ázsiai, latin és egy bennszülött néphez tartozók, akik genetikailag rokonok a latinokkal. Ez utóbbiak neve tsimane, és Bolíviában élnek.

Amikor megvizsgálták a DNS-üket – a vérből, amely a személy immunrendszerének egészségéről ad felvilágosítást – meglepődtek, mekkora különbségek vannak etnikum szerint. Észrevették, hogy a sejtek összetételének különbözősége szerint a latinok és a tsimane vére lassabban öregszik, mint a többi csoporté.

Horvath professzor szerint epigenetikai magyarázata van a latinok hosszú életűségének. Például, a biológiai órája szerint egy latin nő – a menopauza után –  2,4 évvel fiatalabb, mint többi nőtársa, miközben ugyanannyi idős.

„Azt gyanítjuk, hogy a latinok lassúbb öregedése semlegesíti a magasabb egészségkockázatukat, főleg azokat, amelyek az elhízással és a gyulladással vannak kapcsolatban. Kutatásunkból arra következtetünk, hogy genetikai vagy környezeti tényezők kapcsolhatók az etnikumhoz, amelyek befolyásolják, milyen gyorsan öregszik egy személy, és milyen hosszú ideig él” – magyarázza Horvath professzor.

A tsimane-k még a latinoknál is lassabban öregszenek. A vérükből kikalkulált, biológiai órájuk szerinti koruk azt mutatja, hogy még a latinoknál is két évvel fiatalabbak, a kaukázusiaknál pedig néggyel. A vizsgálatok a csoportnál a szívbetegségeknek, cukorbetegségnek, magas vérnyomásnak, elhízásnak vagy eltömődött artériáknak csak a nyomait mutatták ki.

„A gyakori fertőzés dacára a tsimane embereknél nagyon kevés a krónikus betegség, ami a modern társadalmakat sújtja. Érdekes molekuláris magyarázata van ennek a robusztus egészségnek” – fejtegette a kérdést Michael Gurven antropológus professzor.

Egy másik eredménye az UCLA kutatásának az, hogy a férfiak vér- és agyszövetei gyorsabban öregszenek, mint az ugyanabba az etnikai csoportba tartozó nőké. Ez megmagyarázhatja, miért élnek tovább a nők, mint a férfiak.

Horvath professzor tovább vizsgálja a különböző szövetek öregedésének mintázatát.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uoc–itl081516.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.