Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A betemetett azbeszt tovább vándorol a talajban

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 22. hétfő

A San Diego-i Kalifornia Egyetem Scripps Óceanográfiai Intézetének legfrissebb kutatása cáfolja azt a régóta fennálló véleményt, hogy az azbeszt szálak nem mozognak tovább a talajban. Ennek fontos további következményei vannak, változtatni kell a jelenlegi remediációs technikán, amely szerint eltávolítják az azbeszttel szennyezett felső talajréteget, hogy megvédjék az azbesztpor rákkeltő hatásától az embereket.

Jane Willenbring professzor és munkatársai tesztelték azt az elméletet, hogy a talajba temetett azbeszt-hulladék helyben marad.

A tesztelés során azt tapasztalták, hogy a bomló, kioldódó szerves anyag a talajban hozzátapad az azbesztdarabkák felszínéhez, amitől az azbeszt-részecske felszínén megváltozik az elektromos töltés, és ettől az azbeszt-részecske odább vándorol a talajban.

„Az azbesztet a legközönségesebb anyag borítja, ettől mozog könnyedén” – magyarázza Willenbring professzor. „Ha az azbeszt-hulladék közelében szerves anyag és víz van, már meg is van az összeköttetés az azbeszt-hulladék és a lehetséges emberi expozíció – a por belélegzése – között.

A professzor kutatási eredményét az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján, Philadelphiában ismerteti, „Az azbeszt sorsa a talajban” címmel.

Az azbeszt ásványtanilag krizotilazbeszt, szálas szerkezetű ásványi anyag, amely természetes módon fordul elő. A 19. század végén kezdődött a bányászata, széles körben használták szigetelésre, majd a járművek fékbetétjeinek készítésére, egészen az 1970-es évekig. Ekkor – egészségi okokból – a legtöbb iparilag fejlett államban betiltották a felhasználását.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége előírás szerint az azbeszt-hulladékot a hulladéklerakóból a talajréteggel együtt eltávolítja. Így akadályozza meg, hogy az emberek belélegezzék az azbesztport, ami egy ritka típusú rákot okoz.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uoc–nsc081916.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A betemetett azbeszt tovább vándorol a talajban”

  1. uniohid said

    : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s