Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az illóolajok gyógyítják a légszennyezettség okozta tüdő- és májbajokat

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 24. szerda

A növények természetes módon kiválasztanak esszenciális olajokat, amelyek különböző vegyületekből állnak. Némely vegyületek antioxidánsok, némelyek gyulladásgátlók.

A fenilpropanoidok egy szerves vegyület csoport, amely megtalálható több növénynek az illóolajában, ez ígéretes gyulladásgátló hatású.

Vannak közöttük transzanetolok – az ánizs és az édeskömény illóolajának összetevője -, van esztragol – a bazsalikomban található vegyület -, eugenol – a szegfűszegben található vegyület – és van izoeugenol, amit az ilang-ilang tartalmaz.

Miriana Kfoury (Université du Littoral Cote d’Opale – Franciaország) a Libanon Egyetem munkatársával együtt ezeket az illóolajokat felhasználva kezelte a finom por szennyezés okozta gyulladásokat. A finom por tipikus légszennyezés, egyben ismert rákkeltő anyag.

Kfoury és munkatársai mintát vettek Bejrútban a szennyezett levegőből, amelyben finom porrészecskék voltak.

A mintákat emberi sejt-kultúrába helyezték (bronchiális hámsejt és májsejt-kultúrába). A finom porrészecskék gyulladást okoztak a sejtekben: gyulladáskeltő citokineket IL-6 -ot és IL-8-at választottak ki. A citokin szint akkor növekszik meg, ha az immunrendszer harcba száll valamilyen fertőzéssel.

Ezután a kutatók kipróbálták a mintákon a felsorolt illóolajok hatóanyagait, amelyekről ismert, hogy sejthalált képesek okozni viszonylag nagy koncentrációban.

Meghatározták a vegyületek hatásosságának – sejtölő képességének – szintjét, majd egyenként az emberi sejt és levegő-mintákba helyezték őket. Megnézték, hogy az illóolaj-vegyületek kifejtenek-e védő hatást a máj- és tüdősejtekre, amelyeket a finom porrészecskék károsítanak.

A tesztelt illóolaj-vegyületek mindkét típusú citokin szintjét csökkentették, mégpedig az IL-6 citokin szintje 96 százalékkal, az IL-8 citokin szintje 87 százalékkal lett alacsonyabb.

„Eredményeink bizonyítják, hogy a természetes illóolajok vegyületei hatásosak a finom porrészecskék gyulladást okozó hatása ellen” – jelentette ki Kfoury.

A beszámoló az Environmental Chemistry Letters-ben jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/s-eoc082316.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.