Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan károsítja a memóriát a kialvatlanság?

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 25. csütörtök

A Groningen-i Egyetem (Hollandia) a Pennsylvania Egyetemmel  karöltve felfedezte a mechanizmust, amellyel a kialvatlanság lerontja a memóriát.

Egérkísérleteken kimutatták, hogy öt óra alvásmegvonással a hippokampuszban romlik a neuronok közötti kapcsolat. (A hippokampusz felelős az agyban a tanulásért és az emlékezésért.)

„Az világos, hogy az alvásnak fontos szerep jut az emlékezésben – tudjuk, hogy egy rövid délutáni alvás megerősíti a tanultakra való emlékezést. De az a mód,  ahogyan beavatkozik az alvásmegvonás a hippokampusz működésbe és ezzel együtt az emlékezésbe, nem volt ismert” – mondja Robbert Havekes, aki tanársegéd a Groningeni Egyetem evolúciós élettudományok intézetében.

A kutatók feltételezték, hogy a szinapszisok kapcsolatában áll be olyan változás az alvásmegvonás alatt, ami érinti a memóriát. (A szinapszisok olyan strukturális elemek, amelyek lehetővé teszik, hogy az idegsejtek jeleket küldjenek egymásnak. )

Öt órányi alvásmegvonás hatását vizsgálták a dendritekre, amelyek az idegsejtek nyúlványai, és amelyeken keresztül egy másik sejttől fogadja az agy az impulzusokat. (Az öt óra olyan mértékű alvásmegvonás, amelyről tudott, hogy rontja az emlékképek megszilárdulását.)

Az elemzés során kiderült, hogy az alvásmegvonás jelentősen csökkentette a dendritek hosszát és tüske-sűrűségét a hippokampusz CA1 régiójában.

Megismételték az alvásmegvonásos kísérletet, de most hagytak az alvásmegvonás után az egereknek három órát a háborítatlan alvásra. (Azért éppen három órát, mert előző kutatásaik azt mutatták, hogy három óra elegendő ahhoz, hogy helyrehozzák az alváshiányt.

A három óra alatt az öt órás alváshiány hatása eltűnt, és az egerek dendrit struktúrái hasonlóak lettek az elég pihenéshez jutott egerekéhez.

Azt is megvizsgálták, mi történik az alvásmegvonás alatt molekuláris szinten.

„Szerettük volna tudni, hogy vajon van-e közük a hippokampuszban végbemenő változásoknak a cofilin nevű fehérje megnövekedett aktivitásához, mert ez a fehérje okozza az agytérfogat csökkenését és a dendrit tüskék elvesztését” – magyarázta Havekes.

A további kutatások kiderítették, hogy valóban a cofilin fehérjének van szerepe az alváshiány negatív hatásában.

„Ha blokkoltuk ezt a fehérjét a kialvatlan egerek hippokampuszának neuronjaiban, nem csak hogy kivédtük vele a neuronkapcsolatok elvesztését, de még a memória is az alvásmegvonás előtti szintet mutatta. Az alváshiányos egerek ugyanolyan jól tudtak tanulni, mint a többiek, akiket nem fosztottak meg az alvástól.”

„A legmeglepőbb eredmény éppen ez volt: az alváshiányos egereknél is helyreállt a neuronkapcsolat – már néhány óra pihentető alvás után” – nyilatkozta Ted Abel biológia professzor (Pennsylvania Egyetem). „Így aztán, amikor van idejük egy jó kis pihentető alvásra az alváshiánnyal küszködőknek, gyorsan rendbe szedi magát az agyuk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/e-hsd082316.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.