Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túlzott agyműködés rosszabb lehet a csökkent aktivitásnál

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 27. szombat

Az agyban az idegsejtek úgy kommunikálnak egymással, hogy kémiai üzeneteket küldenek egymásnak neurotranszmitterek útján. A gamma-amino-vajsav (röviden GABA az angol gamma-aminobutyric acid-ból) a leggyakoribb gátló neurotranszmitter, ami elejét veszi a neuronok túl gyakori üzenetváltásának vagy irreleváns üzenetre  válaszolásának.

A Nottinghami Egyetem pszichológusai Dr. Tobias Bast vezetésével megállapították, hogy az abnormálisan megnövekedett aktivitás a hippokampusz területén – amely a memória, az emlékezés agyterülete – rontja a memóriát.

Ez a kutatás, amelyről a beszámoló a Cerebral Cortex c. szak-folyóiratban jelent meg, hasznos megfigyeléseket tartalmaz egy sor agyi rendellenesség okára, kezelésére nézve, úgy mint: a skizofrénia, az öreg korral járó kognitív hanyatlás, az Alzheimer-kór és általában, a kognitív problémák.

A hippokampusz, amely a halántéki lebenyben helyezkedik el, az olyan típusú emlékezésben játszik főszerepet, mint a hétköznapi dolgokra, mikor, hol mi történt, való emlékezés: például, hol parkoltuk le a kocsit vásárláskor.

Ha hiányzik a gátlás a neuronok üzenetváltásában a hippokampuszon belül, megszakad nemcsak a hippokampusztól függő emlékezés, de a figyelem is – ami pedig normálisan nem függ a hippokampusztól.

A felfokozott aktivitás rombolóbb lehet a csökkent aktivitásnál.

A GABA- gátlásra szükség van az emlékezési teljesítményhez és a figyelemhez, de a téves gátlás ugyanúgy zavarja az emlékezést, mintha nincs gátlás, ami arra utal, hogy at emlékezés a kiegyensúlyozott aktivitástól függ a hippokampuszban.

„Ez azért fontos, mert hagyományosan a memória romlását főleg a csökkent aktivitással kapcsolták össze” – magyarázta Dr. Bast.

„A másik fontos eredményünk az, hogy a téves gátlás, ami megnövekedett neurális aktivitáshoz vezet a hippokampuszban, megszakítja a figyelmet. A figyelem egy olyan kognitív funkció, amelynek fennállásához normálisan nem szükséges a hippokampusz, az a prefrontális kortextől függ. Ez valószínűleg arra utal, hogy nagyon erős idegi kapcsolat van a hippokampusz és a prefrontális kortex között.

Kutatásunk alapján arra következtetünk, hogy a téves hippokampusz-aktivitás ‘kiüti’ a prefrontális kortexet, megszünteti a figyelmet.”

„A megnövekedett aktivitás egy agyterületen megszakíthatja nem csak magának annak az agyterületnek a működését – ez esetben a hippokampusztól függő memóriát -, hanem más, kapcsolódó agyterületek működését is (ez esetben a prefrontális kortexhez kapcsolt figyelmet).”

Napjaink klinikai eredményei azt mutatják, hogy az öregkori kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór korai szakaszában a betegek hippokampuszában téves gátlás és fokozott aktivitás van jelen, ami megszakítja a figyelmet.

Dr. Bast hangsúlyozza, hogy „a magasabb agyműködés, mint figyelem és a memória a kapcsolódó agyterületek kiegyensúlyozott működésétől függ.”

A kutatási eredmények fontos üzenetet tartalmaznak a kognitív romlás kezelésére.

Nem hoz eredményt a fő memória és figyelem központok – a hippokampusz és a prefrontális kortex – aktivitásnak egyszerű fokozása, márpedig ez volt régóta a stratégia a kognitív hatékonyság növelésében, hiszen nem javítja a memóriát és a figyelmet, sőt, ronthatja.

Újra egyensúlyba kell hozni ezeknek az agyterületeknek a működését.

„A kognitív rendellenességek korai szakaszában – például a skizofréniában, az öregkori hanyatlásban és az Alzheimer-kórban – , amelyekre jellemző a téves gátlás és túl sok aktivitás, a túlzott neuron-aktivitás a neuronok károsodásához, az agyi aktivitás csökkenéséhez vezet e rendellenességek későbbi szakaszában. Tehát, ha sikerül kiegyensúlyozni az agyműködést, lehet, hogy nemcsak a figyelmet és a memóriát állítjuk helyre, hanem megelőzzük a további hanyatlást.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uon-tma082316.php

Egy hozzászólás a “A túlzott agyműködés rosszabb lehet a csökkent aktivitásnál”

  1. uniohid said

    “…ha sikerül kiegyensúlyozni az agyműködést, lehet, hogy nemcsak a figyelmet és a memóriát állítjuk helyre, hanem megelőzzük a további hanyatlást.” – “LEHET”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.