Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jobb egészségre számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik facebookoznak

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 29. hétfő

Nem felel meg a valóságnak, hogy a nyugdíjasok nem szeretnék megtanulni a világháló használatát, nem szeretnének e-mailezni, facebookozni, twitterezni vagy chatelni. Még az okostelefon sem idegen tőlük.

Ezt állapította meg a Michigan Állami Egyetem kutatója, William Chopik, szemben az előző kutatással, amely szerint a nyugdíjas korúak nem akarnak lépést tartani a technikai fejlődéssel, nem szeretnének új dolgokat tanulni.

.A közvélekedéssel ellentétben, az idősebbek élvezik a közösségi hálót: az emailt, a Facebookot és a többi formáját az online kapcsolattartásnak, mert attól nem érzik magányosnak magukat.

Chopik szerint a közösségi háló használata révén az idősebbek egészségi állapota – a saját bevallásuk szerint – javult, kevesebb körükben a krónikus betegség és kevesebb a depresszív tünet.

„Az idősebbek véleménye az, hogy a közösségi háló haszna jóval felülmúlja a költségeit és a vele járó problémákat” – magyarázza Chopic. „Jót tesz a fizikai és a lelki egészségüknek is a használata.”

Országosan reprezentatív mintán (Nyugdíjba vonulás és Egészség Kutatás) vizsgálták a kérdést, hatszáz résztvevővel, akiknek átlag életkora 68 év volt.

Az előző kutatás elég sötét képet festett az idősek közösségi háló használatáról, megosztottnak mutatva a társadalmat: az idősek sem nem akarják, sem nem tudják használni az online kapcsolattartás lehetőségeit, nincs kedvük alkalmazkodni a változó időhöz.

Chopic szerint most a kutatás résztvevőinek 95 százaléka úgy nyilatkozott, hogy eléggé elégedett vagy nagyon elégedett az online lehetőségekkel, 72 százaléka pedig nem zárkózik el attól, hogy megtanulja egy új technika kezelését.

„Az előző évek tapasztalataival ellentétben, az idősebb emberek nagy része használja a világhálót, hogy megtartsa közösségi kapcsolatait, és hogy könnyebbé tegye az életét. Igazság szerint van az idős népességnek egy olyan része, amely ugyanolyan gyakorisággal használja a hálót, mint a fiatalok.”

A közösségi háló használata megjósolja a magányérzet csökkenését, ami viszont jobb mentális és fizikai egészséget jósol. Azok a résztvevők, akik használják a világhálót, sokkal elégedettebbek az életükkel, és kevesebb depresszív tünetet mutatnak, kevesebb krónikus betegséggel rendelkeznek.

„ A közösségi háló használata és a fizikai és lelki egészség kapcsolata minden esetben a magányérzet csökkenésére vezethető vissza” – állapította meg Chopik. Tudjuk, hogy a más emberekkel való kapcsolat erős meghatározója a fizikális egészségnek és jóllétnek, és a közösségi háló alkalmas arra, hogy betöltse ezt a feladatot.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/msu-wdd082516.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Jobb egészségre számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik facebookoznak”

  1. uniohid said

    „Az idősebbek véleménye az, hogy a közösségi háló haszna jóval felülmúlja a költségeit és a vele járó problémákat”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: