Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tudta? Az évi 900 millió alumínium doboz fele a szemétben végzi

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 30. kedd

Az újrahasznosított üdítős- és sörösdobozokból bicikli- és repülőgépalkatrészek is készülnek. Magyarországon évi 450 millió darab üdítős, sörös és energiaitalos doboz végzi a vegyes hulladékban, pedig ez az értékes nyersanyag teljes egészében visszaváltható és újrahasznosítható. „Dobd be magad” néven új környezetvédelmi program indult szelektív gyűjtésük népszerűsítésére.

Évente 6390 tonna alumíniumot hasznosítunk újra

Magyarországon évente 800-900 millió darab alumínium dobozba töltenek italokat, vagyis minden magyar állampolgár átlagosan 80-90 darab dobozt használ fel évente.

Ugyanakkor az így keletkezett hatalmas mennyiségű nyersanyag csupán felét gyűjtik szelektíven, noha az 100%-ban újrahasznosítható lenne.

A fennmaradó 450 millió darab doboz a hulladéklerakókon végzi, pedig a lakosság rendelkezésére álló házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer mellett a használt aludobozok országszerte csaknem 200 aludoboz visszaváltó automata révén is visszagyűjthetőek. A magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett gyűjtő automatákat elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – helyezték el, így könnyen megközelíthetőek és a használatuk is egyszerű.

Az aludobozok szelektív gyűjtésért az automatáknál pénz jár, de jelenleg csak az aludobozok 17%-át, vagyis évente mintegy 100 millió dobozt gyűjtenek vissza országszerte az automaták segítségével.

Az aludobozok 100%-ban és végtelen alkalommal újrahasznosíthatóak, ráadásul a hulladék alumíniumból készült új dobozok minőségromlás nélkül, 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira. Ezzel az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energiamegtakarítást érhető el. Újrahasznosított alumíniumdobozokból számos értékes termék, például autóalkatrészek, karosszéria, biciklik váza és repülőgép alkatrészek is készülhetnek.

Az energiahatékonyságot az is jól mutatja, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi három órára elegendő egy laptop vagy egy tévé működtetéséhez.

A világon előállított alumínium kb. 75%-a a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is forgalomban van. A szelektív gyűjtésével lényegesen csökkenthető a szén-dioxid (CO2) kibocsátás is, hiszen 1 tonna alumínium újrahasznosításával akár 9 tonna CO2 kibocsátástól kíméljük meg bolygónkat.

 

Suggestor: Ugyan hogyan is lehetne közel 100 százalékos az alumínium dobozok begyűjtése, amikor vannak az országban olyan helyek, ahol nincs is FÉM-hulladék gyűjtő konténer? Itt csak a vegyes szemétben van hely a fémdobozok számára.

Például Kőszegen és a környékbeli falvakban.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/08/28/tudta-az-evi-900-millio-aludoboz-fele-a-szemetben-vegzi

2 hozzászólás a “Tudta? Az évi 900 millió alumínium doboz fele a szemétben végzi”

  1. uniohid said

    “Az aludobozok szelektív gyűjtésért az automatáknál pénz jár, de jelenleg csak az aludobozok 17%-át, vagyis évente mintegy 100 millió dobozt gyűjtenek vissza országszerte az automaták segítségével.” – ?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: