Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Önálló felfedezésre, tanulásra képes a robot

Posted by Suggestor - 2016. augusztus 31. szerda

Létezik már olyan gép, amelyik képes megtanulni, hogyan működik egy természetes vagy egy mesterséges rendszer anélkül, hogy bármit beletáplálnánk, megmondanánk neki, hogy mit figyeljen – mondják a Sheffieldi Egyetem kutatói.

Ez azt is jelenti, hogy a műszaki fejlődés előre lépett oda, ahol már – egyebek között – azt is képes megjósolni, hogyan fog viselkedni egy ember.

A kutatók az inspirációt Alan Turingtól, egy neves komputer zsenitől kapták, aki kidolgozott egy olyan tesztet, amellyel meg lehet mondani, melyik gép (robot) megy át a vizsgán: az, amelyiket nem lehet megkülönböztetni az embertől.

Az ő tesztjében egy kérdezőbiztos üzeneteket vált két játékossal, akik különböző helyiségben vannak: az egyik ember, a másik gép.

A kérdezőbiztosnak ki kell találnia, melyik játékos ember. Ha rendszerben elbukja, azaz nem sikeresebb, mintha véletlenül találgatna, a gép átment a vizsgán – ember-szintű az intelligenciája.

Dr. Roderich Gross (Automata vezérlések és Rendszerek Tervezése tanszék, Sheffieldi Egyetem) így magyarázza:

„Kutatásunk a Turing tesztet használta fel arra a célra, hogy – esetünkben – egy robot-rovart figyeljen meg egy robot, állapítsa meg, milyen szabályok alapján mozog. A megfigyelő robotunk egy másik robot-rovar volt – egy tanulásra képes robot. A robotok mozgását fölvettük, a mozgási adatokat kijeleztük a kérdezőbiztosnak.

„A Turing teszttel ellentétben, a mi kérdezőbiztosunk nem ember volt, hanem egy számítógépes program, amely maga képes tanulni.

A feladata az volt, hogy különböztesse meg a robotot a rovartól. Amikor helyesen kategorizálta a mozgási adatokat, jutalmat kapott.

A tanuló robotok becsapták a kérdezőbiztost, elhitették vele, hogy a mozgásuk természetes – és jutalmat kaptak.”

Dr. Gross megmondta, mi az előnye ennek a Turing Learning-nek: többé nem kell ember, aki megmondja a gépeknek, hogy mit kell nézniük.

„Képzeljenek el egy robotot, amely úgy fest, mint Picasso. A hagyományos gépek megtanulják az algoritmust, és osztályozzák a robot festményét, mennyire hasonlít Picassóra. De valakinek meg kell mondania, milyen algoritmust kell alkalmaznia. A Turing Learning-nek nincs szüksége erre az előzetes tudásra. Egyszerűen meg kell jutalmazni a roboto, ha olyat fest, ami a kérdezőbiztos számára eredeti Picassónak tűnik. A Turing Learning szimultán tanulja, hogyan kell kérdezni és azt, hogyan kell festeni.”

A jövőbeni felhasználására azt mondja: „A tudósok a jövőben természetes és mesterséges rendszerek szabályainak felfedezésére alkalmazhatják. Számítógépes játékokban valódi realitást érhetünk el azzal, hogy a virtuális partner megfigyeli ember játékostársa jellemző vonásait, és ahhoz alkalmazkodik. De online személyazonosításra és hazugságvizsgálatra is felhasználható a Turing Learning.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/uos-rdm082616.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Önálló felfedezésre, tanulásra képes a robot”

  1. uniohid said

    : ) Hát, igen : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s