Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koffein képes visszafordítani a memóriaromlást

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 1. csütörtök

Az INSERM-nek  (Institut national de la santé et de la recherche médicale – Nemzeti egészségügyi és orvosi kutatóintézetnek, Franciaország) a lisszaboni Molekuláris Orvostudományi Intézettel, német és amerikai kutatókkal karöltve sikerült kimutatniuk, hogy egy bizonyos receptornak (az adenozin A2A), amelyet éppen a koffein céloz meg, az abnormális kifejeződése a patkány agyában olyan, öregedéshez hasonló tüneteket, például memóriaromlást produkált, amely a stressz kontrollmechanizmusának elvesztésével függ össze.

„Ez egy nagyobb kutatás része, amelyet négy éve kezdtünk el. Ebben azonosítottuk ennek a receptornak a stresszben betöltött szerepét, de azt nem tudtuk, hogy az aktiválása elegendő lesz-e egymagában a változások beindításához. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy ha egyedül ezeknek a receptoroknak a mennyiségét megváltoztatjuk a hippokampusz és az agykéreg neuronjaiban, az már elegendő a „korai öregedés” tüneteinek előidézéséhez – a memóriaromláshoz és a stresszhormonok felszaporodásához az agykéregben” – magyarázza Luisa Lopes, a lisszaboni kutatócsoport vezetője, a kutatás koordinátora.

Amikor ugyanazokat az állatokat koffein analóggal kezelték – ami blokkolja az adenozin A2A receptort – normalizálódott a memória is és stresszel összefüggő probléma is.

„Tudtuk, hogy az idős emberekben felszaporodnak a stresszhormonok, ami hatást gyakorol a memóriára. Eredményünk támogatja azt a nézetet, hogy az A2A receptor antagonistája – azaz a koffein – a kognitív teljesítményt segítő hatást fejt ki az Alzheimer-kórban és a korral járó kognitív hanyatlásban szenvedő embereken, amit már többször megfigyeltek. A koffein semlegesíti a stresszt szabályzó mechanizmus elvesztését, ami az idős kor velejárója” – fűzte hozzá David Blum, az Inserm igazgatója.

„Mindez nem csak az öregedés folyamán bekövetkező alapvető változások megértéséhez fontos, de az adenozin A2A receptor helytelen működésére is rávilágít, márpedig az a főszereplő, ami előidézi ezeket a változásokat. És nagy kihívás: hogyan gyógyítsuk?” – zárta Luisa Lopes.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/ind-cai083016.php

Egy hozzászólás to “A koffein képes visszafordítani a memóriaromlást”

  1. uniohid said

    “…az A2A receptor antagonistája – azaz a koffein – a kognitív teljesítményt segítő hatást fejt ki …”
    Ez jó : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.