Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy amerikai egyetem kutatói megalkották a hűtő hatású textilanyagot

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 4. vasárnap

Egy olcsó, műanyag alapú textilről van szó, amely ha ruhát készítenek belőle, sokkal hatásosabban hűsíti a testet, mint bármely természetes vagy szintetikus anyag, amit manapság használunk.

Az amerikai kutatók azt állítják, hogy egy ilyen ruhatárral felszerelve még a forró éghajlaton is ki lehet bírni légkondicionálás nélkül.

„Ha jobban tudsz gondoskodni egy ember hűtéséről, mint egy épület, amiben dolgozik vagy lakik az illető, azzal energiát takarítasz meg” – mondja Yi Cui, az anyagtudomány és fotontudomány professzora.

Az új anyag olyan hőleadásra képes, hogy az ember, aki viseli, négy Fahrenheit fokkal -kb. 2 Celsius fokkal –  hűvösebben érzi magát, mint amikor pamutruhát hord.

[VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=v8OH2LRs5Es]

A ruhaanyagok általánosságban úgy hűtenek, hogy lehetővé teszik, hogy az izzadság elpárologjon az anyagon keresztül. A Stanford Egyetem kutatóinak anyaga egy második, forradalmian új hűtőmechanizmust is tartalmaz: az a hő, amit a test kibocsát, infravörös sugárzás formájában ‘kisugárzik’ a különleges anyagon át.

Ahogy minden tárgy, a mi testünk is hőt ad le infravörös sugárzás formájában, ami a fénynek egy nem látható formája.

„A testhő 40-60 százaléka infravörös sugárzás formájában eloszlik körülöttünk, amikor  ülünk a hivatalban” – magyarázza Shanhui Fan professzor, villamosmérnök, aki fotonikára specializálta magát. A fotonika a látható és a nem-látható fény tudománya. „De eddig még nagyon kevéssé vagy egyáltalán nem kutatták a textilanyagok hővezetésének tervezését.”

A hűtő szupertextil kifejlesztéséhez segítségül hívták a nanotechnológiát, a fotonikát és a kémiát, hogy megalkossák azt a polietilént, amely átengedi a hősugárzást, a levegőt és vízgőzt, és áthatolhatatlan a látható fény számára.

A legkönnyebb volt az infravörös sugárzás átengedését megengedni az új anyagnak, mert ez jellemző tulajdonsága a közönséges polietilénnek. De ez az anyag nem engedi át a vizet és átlátszó, így használhatatlan ruhaanyagként.

Találtak egy olyan polietilén változatot, amit az akkumulátor gyártásban használnak, és aminek specifikus nanostruktúrája van, ezért nem engedi át a látható fényt, de átereszti az infravörös sugarakat.

Ezek után az ipari polietilént nem ártalmas vegyületekkel kezelték, hogy lehetővé tegyék a vízmolekulák elpárolgását a műanyag nano-pórusain keresztül. Ettől a műanyag úgy lélegzik, mint a természetes szál, a pamut.

Azért, hogy feldolgozható ruhaanyag legyen az egyetlen rétegű anyagból, két réteg polietilén közé egy pamutanyagot rétegeltek, hogy erős és anyag-vastagságú legyen a textil.

Ezek után tesztelték az anyag hűtő potenciálját.

„Bármit veszünk föl, az valamennyi hőt magába szív, amitől a bőrünk melegebbé válik. Ha a hő-kisugárzásunkat akarjuk szétszórni, ahhoz az a legjobb, ha nem viselünk semmit” – állapította meg Fan.

A teszt azt mutatta, hogy a pamutanyag a bőr felszíni hőmérsékletét 3,6 Fahrenheit fokkal nagyobbra melegítette, mint a hűtő hatású textil.

A kutatók szerint ennyi differencia elég ahhoz, hogy a hűtő ruhába öltözött személy ne akarja bekapcsolni a ventilátort vagy a klímát.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az anyagukat ruha-anyaggá tegyék, színeket, textúrát, ruhaanyag-jellemzőket adjanak neki.

Fan professzor hisz abban, hogy kutatásuk megnyitotta az utat afelé, hogy tetszés szerint – és külső energia felhasználása nélkül melegítsék vagy hűtsék az embereket: elnyelve vagy szétszórva az infravörös sugárzást.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/su-sed082616.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.