Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A testedzésnek nincs szívbetegség ellen védő hatása, ha nem tudja kezelni a stresszt

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 6. kedd

Svéd és brit kutatók úgy találták, hogy minél rosszabbul kezeli valaki a stresszt serdülő korában, annál valószínűbben kialakulhat nála szívbetegség az élete delén, és ezen a testedzés sem segít.

Előző kutatások már kimutatták, hogy a pszichoszociális stressz (az a stressz, amelyet az emberi társaság jelent számára, a fenyegetettség, amit érez, és amelyet – úgy véli -, nem tud kezelni) a koronáriás szívbetegség kockázati tényezője – de más betegségeké is.

A rugalmasságot – a stressz-kezelő képességet, amely elejét veszi a krónikus stressznek – azonban kevéssé vizsgálták serdülőkorban. Az volt az általános vélemény, hogy a fizikai fittség a fontos a serdülőknél, mert az csökkenti a szívbetegség kockázatát felnőttkorban.

A kutatók csaknem 240 ezer – 1952 és 1956 között született – férfi adatait gyűjtötték össze a Svéd Katonai Összeírásból.

Abban az időben az összeírás még kötelező volt minden férfi számára tizennyolc éves korban, és az orvosi vizsgálat részletes pszichiátriai profilt is felvett, az egészség és fittség fokának megállapítása mellett.

A szívbetegség kockázatát az összeírtaknál 1987-től 2010-ig vizsgálták.

(A stresszhelyzetek kezelésének módját az összeíráskor egy pszichológussal készült interjú rögzítette.)

2010-ig összesen 10 581 szívbetegség diagnózist azonosítottak a csoportban.

A kutatók ekkor megnézték van-e valamilyen összefüggés a stressztűrés és a szívbetegség között, figyelembe véve a kockázati tényezőket is.

Megállapították, hogy az alacsony stressztűrő képességű férfiaknak nagyobb a kockázata a szívbetegségre, és a kockázat akkor is fennállt, ha tekintetbe vették a fizikai fittséget is.

Ez a stressz potenciálisan káros hatására utal.

Emellett, az is igaz, hogy azok a tinédzserek, akiknek alacsony volt a stressztűrő képességük, kevésbé valószínűen voltak fizikailag fittek. De a kitűnő fizikai állapot sem látszik védelmet nyújtani a szívbetegség ellen, ha fennáll az alacsony stressztűrő képesség.

A kutatók ezért azt a célt fogalmazták meg, hogy „a koronáriás szívbetegség hatékony megelőzéséhez nem elég a fizikai fittségre fókuszálni, elő kell mozdítani a stressz-kezelést is.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150304190108.htm

Egy hozzászólás to “A testedzésnek nincs szívbetegség ellen védő hatása, ha nem tudja kezelni a stresszt”

  1. uniohid said

    “Svéd és brit kutatók úgy találták, hogy minél rosszabbul kezeli valaki a stresszt serdülő korában, annál valószínűbben kialakulhat nála szívbetegség az élete delén, és ezen a testedzés sem segít.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.