Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Eredményesebb is lehet a magas vérnyomás kezelése

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 8. csütörtök

„Ez a megközelítés tizenöt éve az első újdonság a magas vérnyomás kezelésében, és az első, ami a baj gyökerét akarja orvosolni” – mondta Julian Paton fiziológia professzor. „Kutatásunk egy interdiszciplináris team erőfeszítése volt.”

A Bristol-i Egyetem kutatói kollégáikkal együtt egy lehetséges új utat találtak a magas vérnyomás kezelésére: egy téves idegi jelzés kiadásának meggátlását a nyaki főverőér kémiai érzősejtjeiben (a carotid body-ban), amelyek ott ülnek a főverőér két oldalán.

Ahelyett, hogy a magas vérnyomást kezelnék a szervek működése felől – szív, vesék és erek – megközelítve, az idegrendszer aktivitásának csökkentését célozzák meg az érzékelő szerv felől, a carotid body-t. Ugyanis a carotid body aktiválása okozza a vérnyomás kontrollálhatatlan emelkedését.

A kutatók képesek voltak blokkolni a carotid body téves szignálját egy kísérleti gyógyszerrel (MK-7624), kimutatva, hogy ez a szer jelentősen csökkenti a vérnyomást.

„A carotid body-k a nyaki verőér elágazásánál helyezkednek el, a nyak két oldalán, a legkisebb szervek az emberi testben, akkorák, mint egy rizsszem” – magyarázta Paton professzor, a kutatás egyik vezetője.

„Ez a szerv kémiai érzékelő, például érzékeli az oxigén szintjét a vérben. Ha esik az oxigénszint, a carotid body aktiválódik, és jelzést küld az agyba, ami kiváltja a légzésszám és a vérnyomás emelkedését.”

„Egészséges emberekben a carotid body-nak nagyon alacsony az aktivitása. Felfedeztük, hogy ez a pici szerv hiperaktívvá válik magas vérnyomás esetén, olyan jelet generál, ami téves, és amit elküld a szív és érrendszert kontrolláló agyterületre. Így a carotid body-ban végbemenő változások lehetnek az oka a magas vérnyomásnak.”

Az ezt megelőző kutatásban Paton professzor és munkatársai egy emberben eltávolították az egyik carotid body-t, amivel hatékonyan csökkentették a páciens gyógyszerre rezisztens magas vérnyomását. A következő lépésben azt kutatták, vajon miért válik hiperaktívvá a carotid body a magas vérnyomásban, és hogyan lehet gyógyszerrel normalizálni az aktivitását.

Állatkísérletben felfedezték, hogy az adenozin trifoszfát molekula, egy fehérje volt képes aktiválni a szóban forgó receptort (P2X3). Ez a fehérje csaknem az ötszörösére volt képes fokozni a carotid body aktivitását magas vérnyomásban. Blokkolva a receptort – a kísérleti gyógyszerrel – a kísérleti állatok vérnyomása jelentősen csökkent.

„A carotid body eltávolításával ellentétben, nem történt vissza nem fordítható művelet, a gyógyszer normalizálta a szerv működését, hasonlóan a normális vérnyomáshoz.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/uob-hrt090616.php

Egy hozzászólás to “Eredményesebb is lehet a magas vérnyomás kezelése”

  1. uniohid said

    “… a carotid body-ban végbemenő változások lehetnek az oka a magas vérnyomásnak.”

    “Ugyanis a carotid body aktiválása okozza a vérnyomás kontrollálhatatlan emelkedését.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.