Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Baktériumölő vegyületek és antibiotikumoknak ellenálló gének a beltéri porban

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 12. hétfő

A University of Oregon kutatói összefüggést találtak a baktériumölő vegyszerek szintje és az antibiotikumnak ellenálló gének szintje között – egy régi épület porában, ahol iskola és tornaterem is volt.

Az egyik mikrobaellenes szer a jól ismert triclosan volt, amit széles körben használnak a fertőtlenítő hatású szappanokban. Ezt a vegyületet a következő évben már nem szabad használni a pipereszappanokban az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóságának – FDA –  rendelkezése szerint.

„Arra hajlunk, hogy az antibakteriális vegyületek hibáztathatók az antibiotikumoknak ellenálló génekért” – mondta Erica M. Hartmann kutatásvezető, aki az egyetem Épített Környezet Központjában dolgozik.

„Valójában nem tudjuk, hogy kerültek oda a gének vagy a vegyületek.Valami egészen más úton is érkezhettek, és véletlenül találtuk őket együtt. Ugyanakkor tudjuk, hogy a baktériumölő vegyületek megnövelhetik az antibiotikum rezisztenciát más szituációkban, ezért én úgy gondolom, kutatásunk okot ad arra, hogy közelebbről megnézzük,  mi történik a porban.”

Az FDA szabályozása azt nem követeli meg, hogy az antimikrobiális vegyületeket a többi termékből kivonják: a festékekből, a bébijátékokból, az ágyneműből, a konyhai eszközökből.

„Nincs szilárd bizonyíték arra nézve, hogy az antimikrobiális vegyületek ezekben a termékekben bárkit is egészségesebbé tennének, de azt tudjuk, hogy a triclosan káros a környezetben” – magyarázta Hartmann.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban közzétett írás az első olyan dokumentum, amely bizonyos vegyületek és gének együttes előfordulását írja le a háziporban.

A triclosan vegyületet összefüggésbe hozták egy génnel, amely megváltoztatja a riboszómát (az RNS lefordításáért felelős komplex molekulát) olyan módon, hogy a baktérium antibiotikumnak ellenállóvá válik.

A kutatócsoport több antibiotikum-rezisztens gént is azonosított, a leggyakoribb a tetracyclinnek ellenálló gén volt.

A vegyületeket és a géneket 44 mintából nyerték, ami 31 különböző célra használt térből származott. Az épület 1921-ben épült, a szellőzése ablakokkal van megoldva, és a külső térből a levegő beáramlik az ajtók, ablakok repedésein is.

„Az antibiotikum rezisztencia gyakori a különböző helyeken. Csak azért, mert egyes épületekben megtaláltuk, nem jelenti azt, hogy mindenki, aki bemegy abba az épületbe, olyan fertőzést fog kapni, amin nem lehet segíteni az antibiotikumokkal. Csak most már van elképzelésünk arról, mennyi antibiotikumoknak ellenálló gén van ott, és van okunk azt hinni, hogy az antibiotikumoknak ellenálló gének mennyisége összefüggésben van a mikroba-ellenes vegyületek mennyiségével.”

A triclosant és az antibiotikum rezisztenciát megtalálták más helyeken is és a környezetben is, mondja Hartmann, de a beltéri porban közelebb áll a fenyegetés az otthonokhoz. A triclosan közepes koncentrációja, amit a porban találtak, sokkal kevesebb annál, ami a fogkrémben, aktív hatóanyagként található, ami csökkenti a plakkot és az ínybetegség kockázatát, de az FDA tiltás a fogkrémre nem vonatkozik.

„Az Egészségügyi Világszövetség szerint alulbecsüljük a közösségekben szerzett, antibiotikumoknak ellenálló fertőzéseket. Tudjuk, hogy a kórházakban és más ápolási intézményekben vannak antibiotikumoknak ellenálló kórokozók. Az otthonainkban és más épületekben szintén lehetnek antibiotikumnak ellenálló gének, és az antimikrobiális vegyületek használata ezekben az épületekben hozzájárulhat ehhez.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/uoo-acf090716.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.