Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A csípős paprikát, ha gyömbérrel esszük, véd a rák ellen

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 13. kedd

Vannak emberek, akik annyira kedvelik a csípős paprikát, hogy minden étkezésnél használják. Ámde egynémely kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a kapszaicin, a chili paprika hatóanyaga, előmozdíthatja a gyomorrák kialakulását.

Egy új kutatás most arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyömbér egyik vegyülete, a 6-gingerol kivédi a kapszaicin esetleges káros hatását, sőt…

A kapszaicin a 6-ginergollal együtt alkalmazva csökkenti a rák kockázatot – ezt állítják a kínai kutatók, Jiahuan Li, Gangjun Du és kollégáik az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben.

A chili paprikát is és a gyömbért is széles körben használják az ázsiai országokban, és már régóta tanulmányozzák az egészségre gyakorolt hatásukat.

Néhány kutatás azt mutatta ki, hogy a chili paprika előnyös az egészségre, más kutatások azt állították, hogy a kapszaicinban gazdag táplálkozás összefüggésben lehet a gyomorrákkal.

A gyömbér ellenben ígéretesnek bizonyult.

Eléggé bizarr, de így van: a kapszaicin is és a 6-gingerol is ugyanahhoz a sejtreceptorhoz kötődnek, amely a tumor növekedésével van kapcsolatban.

Ezt a feltűnő ellentmondást vizsgálták egereken a kínai tudósok.

Több hétig tartó kísérletben egereket (amelyeket hajlamossá tettek a tüdőrákra) kapszaicinnal, illetve 6.-gingerollal, a harmadik csoportot pedig a kapszaicint  6-ginergollal kombinálva etettek.

A kutatás időtartama alatt az összes egérnél, amely csak kapszaicint kapott, kialakult a tüdőrák, míg a 6-gingerollal etetett egerek felénél fejlődött ki a tüdőrák.

A kutatók meglepetésére, azoknak az egereknek, amelyek mindkét vegyületet kapták, csak 20 százalékánál alakult ki daganat.

A kutatók felfedezték a 6-gingerol kapszaicint hatástalanító  mechanizmusát, amelynek vázlata itt tekinthető meg: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b02480

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/acs-gac090716.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: