Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha ezeket a jeleket látja, akkor az ön civilizációja megérett a pusztulásra

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 13. kedd

NOL

Már a kőkorszakban is messziről üvöltött egy közösségről, hogy a végét járja, mégse volt elég néhány ezer év, hogy tanuljunk belőle.

Több előjele is van egy populáció összeomlásának. Az elmúlt évtizedekben az ökológusok már részletesen elemezték a környezeti “rendszerváltások” lefolyását és előjeleit, de azt jóval nehezebb előrejelezni, mikor fellegzik be végérvényesen egy emberi társadalomnak. Erre a problémára igyekezett megoldást találni Sean Downey, a Maryland-i Egyetem kutatója, aki hét emberi közösség összeomlását vizsgálta a Neolit korszakban, 4000-től 8000 évig visszamenően.

Downey és kollégái 9 alaposan tanulmányozott európai térséget választottak ki, és több mint 2 ezer régészeti lelőhely 13 ezer leletét elemezték – a dióhéjaktól a DNS-mintákig

Az adott közösség népességének változásait az újonnan alapított, illetve rég elhagyott falvak arányából számították ki. Mindegyik vizsgált vidéken azt tapasztalták, hogy a földművelés elterjedését követően évszázadokon át aránylag stabilan gyarapodott a népesség, de végül mindegyik közösség összeomlott (a populáció létszáma száz éven belül 60 százalékkal csökkent).

A 9 vizsgált régióból 7-ben ugyanolyan előjelei voltak a hanyatlásnak: a népszaporulattal párhuzamosan, az emberek – milyen meglepő – a végsőkig kiaknázták a természeti erőforrásokat. Nomád elődeik ilyen helyzetben tovább álltak volna, a mezőgazdálkodás miatt azonban a neolit ember már kevéssé volt mobilis. Ezért olyan eszközökhöz nyúltak, melyekkel rövidtávon könnyíthettek ugyan helyzetükön, de valójában maguk alatt vágták a fát – a szó szoros értelmében.

“A fenntarthatatlan ütemű fejlődés és az erőforrások szűkössége végső soron katasztrófához vezet”

– vonták le a következtetést Downey és szerzőtársai a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az egyik vizsgált régió a Párizsi-medence volt. Ezt a térséget a földművelés megjelenését követően 1200 évig egyenletes gyarapodás jellemezte, mígnem – 6225 évvel ezelőtt – a népesség hirtelen megfogyatkozott. Mint kiderült, ennek már 6800 évvel ezelőtt is voltak előjelei, hiszen akkor kezdték kiirtani az erdőket.

Az erdőirtás volt ugyanis a pusztulás egyik biztos előjele. Noha a kutatók nem zárják ki, hogy egy-egy vizsgált vidék elnéptelenedését az éghajlatváltozás, vagy járványok okozták, a legvalószínűbb mégis az, hogy újkőkorszaki elődeink egyszerűen “lelakták” az élőhelyüket, a fenntarthatatlan földművelésnek köszönhetően “lelegelték” a növény- és állatállományt, felélték a termőföldeket, azaz megásták a saját sírjukat.

Mindez mai szemmel, a trópusi esőerdők irtásának elképesztő üteme láttán különösen elgondolkodtató – de legalább most már a baljós előjelek tudatában pusztíthatjuk ki magunkat.

Forrás: http://nol.hu/tud-tech/ha-ezeket-a-baljos-elojeleket-latja-akkor-az-on-civilizacioja-megerett-a-pusztulasra-1630045

Egy hozzászólás a “Ha ezeket a jeleket látja, akkor az ön civilizációja megérett a pusztulásra”

  1. uniohid said

    “A fenntarthatatlan ütemű fejlődés és az erőforrások szűkössége végső soron katasztrófához vezet” – Fenntartható pedig – a hangzatos szlogen ellenére – nincs : (.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: