Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mangó kedvező hatással van a bélflóra egyensúlyára, az emésztésre

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 14. szerda

Az avokádó, a fekete szőlő és az alma után a mangót is kinevezhetjük szupergyümölcsnek: az Oklahoma State University táplálkozástudósai felfedezték, hogy a mangó megvédi a szervezetünket attól, hogy elveszítse jótékony bélbaktériumait – ami gyakran előfordul magas zsírtartalmú diéta követésekor. De hasznos lehet a mangó az elhízásnál és az elhízással kapcsolatos betegségeknél is, például a 2. típusú cukorbetegség esetében.

A kísérletben 60 egérnek négyféle táplálékot adtak 12 héten át: az elsőnek (a kontrollcsoportnak) a takarmányuk 10 százaléka volt zsír, a második magas zsírtartalmú diéta volt, 60 százalék zsírtartalommal, a harmadik és a negyedik ugyanilyen zsírtartalom mellett 1 százalék vagy 10 százalék mangót tartalmazott. (Természetesen, valamennyi magas zsírtartalmú diéta ugyanannyi tápanyag-tartalma azonos volt.)

„A rostokról és a többi bioaktív vegyületről sejtettük, hogy elejét veszi az emésztési zavaroknak, a bélflóra egyensúlya megbomlásának (a diszbiózisnak), amit a magas zsírtartalmú diéta okoz” – mondja Edralin A. Lucas a táplálkozás-tudomány professzora, a kutatás vezetője. „A mangó jó rostforrás, és amint az előző kutatások rámutattak, elhízás-ellenes, az alacsony vércukor-szintet és az immunrendszert támogató tulajdonságokkal is rendelkezik.”

„Ebből az állatkísérletből arra a következtetésre lehet jutni, hogy ha mangót is adunk a táplálékhoz, fenntarthatjuk vele – vagy helyrehozhatjuk – a belek egészségét, a jótékony hatású baktériumok szintjét. De előbb további kutatás szükséges ahhoz, hogy lássuk, vajon eredményeink megállnak-e, ha embereken megismételjük a kísérletet.”

“Korábbi kísérletekben a Bifidobacteria például, kevesebb volt az elhízott és a cukorbeteg (2. típusú) személyekben. Hasonló eredményekre jutottunk az Akkermansia baktériumnál az állatkísérletekben. A magas zsírtartalmú diéta pedig diszbiózist okozott, illetve a bélbaktériumok kiegyensúlyozatlanságát a bélcsatornában.”

A magas zsírtartalmú diétát 10 százalék mangóval kiegészítve (ami megfelel másfél csésze friss mangószeletnek) találták a leghatásosabbnak a kedvező élettani hatású baktériumok elvesztése ellen.

A Bifidobacteria és az Akkermansia baktériumok javára rendeződött a helyzet a bélbaktériumoknál a mangó táplálékkiegészítéssel, és mellette fokozta a szupplementum a rövid láncú zsírsavak (short-chain fatty acid – SFCA) termelését. Az SFCA-ról kimutatták, hogy több kedvező hatással rendelkezik, például gyulladásellenes tulajdonsággal.

Tele van antioxidánsokkal, több mint 20 -féle vitaminnal és ásványi anyaggal, kiváló rostforrás – ráadásul kedvezőleg hat a bélbaktériumok egyensúlyára is – ez a mangó.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/wh-mat090616.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A mangó kedvező hatással van a bélflóra egyensúlyára, az emésztésre”

  1. uniohid said

    “Tele van antioxidánsokkal, több mint 20 -féle vitaminnal és ásványi anyaggal, kiváló rostforrás – ráadásul kedvezőleg hat a bélbaktériumok egyensúlyára is – ez a mangó.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s