Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy omega-3 és omega-6 zsírsavakból álló táplálékkiegészítő segíti az olvasási készség kialakulását

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 16. péntek

A Gőteborgi Egyetem Sahlgrenska Academy elnevezésű intézete normális általános iskolásoknál vizsgálta az omega-3/omega-6 zsírsavakból álló szupplementumot. Megállapították, hogy javítja az olvasási képességet, az enyhe  figyelemzavarral küzdő gyerekeknél kiváltképpen.

154 iskolásgyerekre terjedt ki a vizsgálat, 9 és 10 év közötti, harmadik osztályos tanulók voltak. Kaptak egy számítógépes tesztet (Logos teszt), amely különféle módokon mérte olvasási képességüket: megállapította az olvasási sebességüket, szókészletüket és azt is, el tudják-e olvasni helyesen az értelmetlen szavakat is.

A gyerekeket véletlenszerűen választották ki a kísérlethez. Azt, hogy ki kapjon omega-3/omega-6 kapszulát, és ki placebót (pálmaolajat) három hónapon át, a véletlen döntötte el. Senki, sem a gyerekek, sem a szülők, sem a kutatók nem tudták a kísérlet végéig, melyik gyerek milyen kapszulát kapott.

A három hónap elteltével, valamennyi gyerek valódi, omega-3/omega-6 kapszulát kapott újabb három hónapon át.

„Már három hónap elég volt arra, hogy megtapasztaljuk, az omega zsírsavak adagolása hozzájárult a gyerekek olvasási képességének fejlődéséhez – szemben azokkal, akik placebót kaptak. Különösen szembetűnő volt ez az értelmetlen szavak hangos olvasásánál, helyes kiejtésénél, és a betűsorozatok gyors kiolvasásánál” – mondta Mats Johnson, a Sahlgrenska Academy neuropszichiátriájának vezető orvosa.

Bár ADHD-val – figyelemhiányos zavarral küzdő gyermek nem volt a résztvevők között, a gyermekek szüleinek segítségével sikerült olyan gyermekeket azonosítani, akiknek enyhe figyelem-problémáik voltak.

Ezek a gyerekek még nagyobb javulást mutattak a különböző tesztekben, az olvasási sebességet is beleértve, már három hónapig tartó omega-3/omega-6 szupplementum szedés után.

„Modern étrendünk relatíve kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz. A tudósok úgy vélik, hogy ez negatív hatással van a gyerekek tanulási képességére, írás-olvasás tudására, valamint a figyelmére” – magyarázza Mats Johnson. „A sejtmembránok az agyban többszörösen telítetlen zsírokból állnak, és vannak olyan kutatások, amelyek arra mutatnak rá, hogy ezek a zsírsavak fontosak a jel-átadás és a jelzőrendszer szabályozása szempontjából az idegsejtek között.”

Az előző kutatásokban, amikor a kutatók az omega-3 táplálékkiegészítő hatását vizsgálták iskolásoknál, nem mutatkozott meg a pozitív eredmény.

Mats Johnson szerint ez egyrészt feltehetőleg a vizsgálat szervezésének mikéntjétől függött, másrészt a zsírsav-kombinációtól és adagolásától.

Ez az első kettős-vak, placebóval kontrollált kísérlet megmutatta, hogy az omega-3/omega-6 zsírsavak valóban javítják az olvasási képességet az iskolásgyerekeknél.

„Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a gyerekeknek hasznára válik ez a speciális összetételű táplálékkiegészítő. Ahhoz, hogy biztosabb legyen az eredmény, meg kell még néhány másik kutatásnak erősítenie” – jelentette ki Mats Johnson.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160914085808.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s