Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bukásra felkészülve: a vészforgatókönyvek gátolják a cél elérését

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 17. szombat

Akár személyes, akár szervezeti célokat tűzünk ki magunk elé, célszerűnek gondoljuk egy vészforgatókönyv készítését a véletlen eshetőségek kiszűrésére. Legalábbis úgy véljük, ezzel felkészülünk arra az esetre, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy vártuk.

A Wisconsin-Madison Egyetem Üzleti Iskolájának kutatói azonban nem így gondolják: azt mondják, hogy egy vészforgatókönyvnek még a gondolata is csökkentheti a teljesítményt, és végső soron az esélyeinket, hogy sikeresen elérjük célunkat.

Jihae Shin management és humán erőforrás tanársegéd egy sor kísérletet vezetett, amelyek kimutatták, hogy a vészforgatókönyv visszatartja az embereket attól, hogy keményen dolgozzanak, ezért kevésbé lesznek rajta, hogy elérjék a kitűzött célt.

„Arról beszélgettünk Katy-val (kutatótárs, Katherine L. Milkman – University of Pennsylvania), hányszor fordult meg a fejemben és hányszor vetettem el, hogy csinálok egy vészforgatókönyvet, mert közben valahogy mégis arra gondoltam, hogy az ártana a siker esélyének, úgyhogy végül elhatároztuk, tesztelni fogjuk a dolgot.”

Shin és Milkman kidolgozott egy tesztet az ötletre: a résztvevők kaptak egy feladatot, és azt mondták nekik, ha kiemelkedő teljesítményt érnek el, ingyen tízórait kapnak, meg előbb hazamehetnek.

Néhány csoportot azonban ‘kitanítottak’ arra, hogy ha nem teljesítenek elég jól ahhoz, hogy ingyen tízórait kapjanak és korábban hazamenjenek, akkor hol szerezhetnek be az egyetem területén ingyen uzsonnát maguknak, és mivel takaríthatnak meg időt a nap folyamán. Ezeknek a csoportoknak alacsonyabb lett a teljesítményük, és a későbbi kísérlet igazolta, hogy a döntő tényező az volt, hogy a cél sikeres elérésének vágya csökkent bennük.

Fontos előnyei vannak egy vészforgatókönyvnek: csökkenti a bizonytalanságérzetet, biztosabbnak érzik a jövőjüket a csoport tagjai, de a potenciális hátrányai eddig nem voltak ismertek.

A kutatók azt tanácsolják, hogy meg kell ismerni ezeket a hátrányokat, főleg olyan esetekben, amikor a cél elérése erőfeszítést igényel.

Azokban az esetekben, amikor a szerencse vagy a saját képességeik játszanak fő szerepet a cél elérésében, várhatóan nem csökkenti a teljesítményt egy vészforgatókönyv.

Bár a vészforgatókönyvnek megvan a potenciális hátránya, azért nem kell egy életen át nélkülözni azt: fel lehet tárni a módját, hogyan lehet a hátrányait leküzdeni valamilyen speciális stratégiával.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160811155913.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s