Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyunk figyelemre méltó stratégiája: hogyan lassítja le az agy az öregedés hatását

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 18. vasárnap

Ahogy öregszünk, egyre nehezebbé válik a körülöttünk lévő világ rendezése. De agyunknak erre is van egy stratégiája, tudniillik arra, hogyan birkózzon meg a rendezetlenséggel.

Arra a célra, hogy hogyan rendezzük az információt a feldolgozáshoz, azt az információt, amit minden áldott nap számlálatlanul kapunk, kategóriákat hozunk létre, amelyekbe mindent szétszortírozunk. A Ruhr-Universitat Bochum idegtudósai felfedezték, hogy a kategorizálás módszere életünk folyamán változik.

Boris Suchan professzor, Sabrina Schenk és munkatársaik megfigyeltek fiatal és idősebb embereket kategorizálás közben.

A kutatás résztvevőit arra kérték, hogy különböző színkombinációjú köröket rendezzenek két kategóriába. Némely körök nagyon hasonlóak voltak, mások nagyon különböztek a többitől. Hogy melyik kör melyik kategóriába tartozott, arról visszajelzést kaptak a résztvevők a teszt folyamán.

A kutatók nemcsak dokumentálták a kísérleti személyek válaszait, hanem EEG-vel felvették az agyhullámaikat, és használtak szemmozgás-követő készüléket is.

Az eredmény megmutatta, hogy sem a fiatal, sem az idősebb kísérleti személyeknek nem okozott problémát a hasonló körök kategorizálása: mindkét csoport tanulási mechanizmusa hasonló volt.

Csak a későbbiekben, amikor a különbözően kinéző köröket mutatták a résztvevőknek a kutatók, akkor ütközött ki a különbség a két csoport között.

Az idősebb személyeknek nehezebb volt kategorizálni a ‘kivételeket’, mint fiatalabb társaiknak.

Az agy erősebb figyelemmel kompenzál:

„Két fő stratégia létezik, amit a dolgok kategorizálásához használunk: míg a kategória hasonlóan kinéző tagjait holisztikusan (egészében) érzékeljük, a kivételeket meg kell tanulnunk, és emlékeznünk kell rájuk” – magyarázza Schenk.

„Az idősebb embereknek nehezebb átkapcsolni az egyik stratégiáról a másikra. Az agyhullámok mérése azonban megmutatta, hogy az idős emberek egy sajátos stratégiát fejlesztettek ki: a szelektív figyelmet.”

„Hogy egyszerűen fejezzem ki magam: nagyobb figyelmet szentelnek a részleteknek, mint fiatal társaik. Ezt a szemmozgás-követő készülék is megerősítette, amely feljegyzi, melyik irányba néz éppen a résztvevő.”

„Egy bizonyos mértékig az agy képes lassítani az öregedés negatív hatását – a figyelem fokozásával” – foglalta össze Schenk.

A következő lépésként az egyetem kutatói olyan megszállott játékosokat szeretnének tesztelni, akiknek a figyelem szintjét speciálisan megedzették a számítógépes játékok. Úgy gondolják, ha a szenvedélyes számítógépes játékosok különösen jók a kategorizáló feladatban, az segíthet az idősek számára kidolgozni a figyelem-trenírozó módszert.

Az írás a Neuropsychologia című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160914090317.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az agyunk figyelemre méltó stratégiája: hogyan lassítja le az agy az öregedés hatását”

  1. uniohid said

    „Egy bizonyos mértékig az agy képes lassítani az öregedés negatív hatását – a figyelem fokozásával”
    Úgy legyen : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s