Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A dohányipar beszállt az e-cigaretta körüli taktikázásba

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 19. hétfő

Pontosabban, folytatja ugyanazt a taktikát, amit az 1970-es évektől az 1990-es évekig: állami szinten befolyásolja a politika és a szabályozás alakítását, mondja a Kalifornia Egyetem (San Francisco) kutatógárdája.

Az e-cigaretták 2007-ben léptek be az Egyesült Államok piacára, szabályozásmentes termékként, és így is maradtak, egészen 2009-ig, amikor a helyi és állami politikusok hozzáfogtak eladásának és használatának szabályozásához.

2013-ban a cigarettagyártók beléptek az e-cigaretta-piacra, és elkezdtek lobbizni egyes államok törvényhozásában az ellen, hogy korlátozzák az e-cigaretta eladását és használatát.

„2013-ban a Philip Morris USA vezette dohányipari társaságok már több mint 6 millió dollárt költöttek a lobbizásra néhány államban, körülbelül tízszer annyit, mint az e-cigaretta gyártó cégek” – mondta Elizabeth Cox, az írás első szerzője.

Nem a dohányipar volt az egyetlen érdekcsoport, amelyet bevontak a politika célirányos alakításába.

„Az e-cigarettát használó csoportok és a kiskereskedők a dohányipar taktikáját alkalmazták a lakosság meggyőzésében, hogy a közegészségügyi szabályozást megfúrják. Ahogy korábban a dohányzás szabályozásában, a közegészségügyi szakemberek a legtöbb sikert helyi szinten érték el a dohányipar ellenállásával szemben és a lakossági e-cigaretta használók táborával szemben.

A politika-csinálók helyi szinten sokkal inkább vevők voltak a biztonságossági aggályokat hangoztatók érveire és a bárki számára beszerezhetőség aggályaira, és meghozták a törvényt, ami korlátozza a hozzáférést és a használatot” – magyarázza Stanton Glantz orvosprofesszor, az egyetem Dohányzáskontroll Kutatási központjának igazgatója.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160915090026.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: