Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szorongás nemcsak az agy érzelmi területét érinti, hanem a mozgásközpontot is

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 21. szerda

Egy hosszú távú kutatás eredményeit mutatták be a Neuropszichofarmakológia Európai Kollégiumának ülésén, Bécsben, Eddig az a vélemény tartotta magát, hogy csak a limbikus rendszer, az agy érzelmi területe reagál a tinédzsereknél a szorongásra, ezzel szemben áll az a felfedezés, hogy az agy mozgásközpontja is érintve van. Ezzel lehet összefüggésben a mozgás gátlása, a ‘megdermedés, lefagyás’ a stressz hatására.

Olasz és kanadai kutatók követtek hosszú éveken át társas szorongásban – más néven szociális fóbiában – szenvedő gyerekeket, gyermekkoruktól serdülőkorukig.

150, nyolc-kilenc éves gyereket teszteltek erre a szorongásos rendellenességre. Többen közülük a szociális fóbia korai jeleit mutatták, egyre erősebb tendenciát a társas szituációktól való visszahúzódásra. Emellett nehézségeik voltak az érzelmek felismerésében, különösen a haragos arckifejezés azonosításában.

A szorongó gyerekeket 14-15 éves korukban újra tesztelték, kifejlődtek-e náluk a társas szorongás jelei. fMRI-t is felhasználtak annak kiderítésére, miként reagál a serdülő agya a haragos arckifejezésre.

„Amikor egy haragos arcot mutattunk, a szociális fóbiában szenvedő serdülőnek az agya megnövekedett aktivitással válaszolt az amigdalában – ami az az agyterület, amely az érzelmekkel, memóriával és a fenyegetésre való reagálással van összefüggésben”- mondja Laura Muzzarelli, kutatásvezető.

„Nagy meglepetésre, azt is észrevettük, hogy az agy motoros területein gátlás alakult ki, a premotoros kortexen. Ez az a terület, amely felkészíti a testünket az akcióra, a specifikus mozgások területe. Ez az első szilárd bizonyíték arra nézve, hogy az erős emóciók olyan agyterületeket is aktiválnak, amelyeknek a mozgás a feladatuk.

„Azoknak a serdülőknek, akiknek nem volt szociális fóbiájuk, nem volt gátlás a mozgásközpontjukban. Még nem tudjuk, hogy ez a gátlás mit jelent: lehet, hogy ez olyasmi, mint hogy olykor megdermedünk a félelemtől vagy az erős érzelmi stressztől – ezt még tesztelnünk kell.”

A kutatás eredményét korlátozza az a tény, hogy – bár összesen 150 kísérleti személlyel indultak – a hat év alatt leszűkült a résztvevők köre: öt szociális szorongásos kamasz és öt kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező serdülő maradt, így kicsi lett a minta.

A szociális fóbia vagy társas szorongás olyan mentális állapot, amelyet a mások ítéletétől való túlzott félelem és ezért mások kerülése jellemez. Ez a leggyakoribb szorongási rendellenesség, az emberek 6-8 százalékára jellemző valamikor az életük folyamán, mintegy 50 millió európait érint.

Előfordulhat bármely életkorban,  a leggyakrabban serdülőkorban lép föl – de a korai jelei már csecsemőkorban láthatók. (A korai időszakban a szociális fóbiát össze lehet téveszteni a félénkséggel.)

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918180010.htm

Egy hozzászólás to “A szorongás nemcsak az agy érzelmi területét érinti, hanem a mozgásközpontot is”

  1. uniohid said

    “,,,az erős emóciók olyan agyterületeket is aktiválnak, amelyeknek a mozgás a feladatuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.