Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Óriáskalapáccsal tüntettek a CETA ellen

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 27. kedd

Budapest, 2016. szeptember 26. – A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet egy szimbolikus CETA-kalapáccsal tüntetett ma a Parlament előtt az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) [1] ellen.

Az esemény apropóját Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosának látogatása adta, aki a napokban a CETA-val kapcsolatos magyar álláspont kialakításáról tárgyal a hazai döntéshozókkal. A zöld civil szervezetek azt várják a politikusoktól: Magyarország utasítsa el az ország önrendelkezését és az állampolgárok érdekeit súlyosan veszélyeztető CETA-t.

Cecilia Malmström, aki a CETA, a TTIP és a TISA kereskedelmi egyezmények fő felelőse az Európai Bizottságnál, szeptember 26-án Magyarországra érkezett, hogy hazánk CETA-val (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) kapcsolatos álláspontjáról tárgyaljon a magyar döntéshozókkal.

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Malmström látogatása kapcsán egy szimbolikus bírósági kalapáccsal hívta fel a figyelmet az egyezmény egyik legfőbb kockázatára: a CETA életbelépésével a nagyvállalatok – profitjuk érvényesítésének érdekében – beperelhetnék az állampolgáraik egészségét és környezetét védő kormányokat is. Ez a CETA-val létrehozni tervezett befektetői bírósági rendszer az Európai Bírók Szövetsége és a Német Bírói Szövetség állásfoglalása szerint is szembemegy az európai joggal, mivel egy, a jelenlegi uniós intézményi és igazságszolgáltatási rendszeren kívüli bíróságot hozna létre.

A CETA-val elveszthetnénk hazánk Alaptörvényben foglalt GMO-mentességét is, mivel az egyezmény felszámolhatja az elővigyázatosság elvét és a zéró toleranciát. Ez például a GMO-szennyezés legalizálását jelentené, mert olyan, az EU-ban tiltott génmódosított összetevők jelenlétét engedélyezné élelmiszereinkben, amelyeket uniós élelmiszer-biztonsági hatóság eddig nem vizsgált” – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A CETA több szempontból ellentmond továbbá a 11/2016. (VI. 17.) országgyűlési határozatnak, [2] amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre vonatkozóan határoz meg szigorú feltételeket.

„Az egyezmény a TTIP-hoz hasonló trójai faló: olyan, antidemokratikus vitarendezési eljárást vezetne be, amellyel a multinacionális cégek különleges jogokat kapnának a demokratikusan választott kormányokkal szemben. Annak érdekében, hogy felhívjuk az ügy fontosságára a figyelmet, egy héttel ezelőtt 107 civil szervezettel közösen aláírt nyílt levélben kértük Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy ne támogassa a CETA-t [3]” – nyilatkozta Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

A zöld szervezetek a mai nappal petíciót [4] indítottak a magyarországi CETA-álláspont kialakításában szerepet játszó döntéshozóknak címezve, hogy érzékeltessék a hazai politikusokkal az egyezménnyel kapcsolatos társadalmi ellenállást. A petíció az országgyűlési szavazás várhatóan októberi eleji időpontjáig írható alá.

„Azt várjuk a magyar döntéshozóktól, hogy ne támogassák a CETA-t. Mind a magyar országgyűlés októberben esedékes szavazásán, mind a következő Európai Tanács-ülésen mondjanak nemet az egyezményre és akadályozzák meg a CETA ideiglenes hatálybalépését is” – jelentette ki Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Jegyzetek:

[1] A Magyar Természetvédők Szövetségének CETA-val kapcsolatos háttéranyaga

http://www.mtvsz.hu/az_eu_kanada_szabadkereskedelmi_egyezmeny_veszelyei___hatteranyag

[2] A magyar Országgyűlés Európai Unió Harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről szóló határozata

http://mkogy.jogtar.hu/?page=show&docid=A16H0011.OGY

[3] 107 civil szervezet nyílt levele a Külügyminiszternek: http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/107-civil-szervezet-nyilt-levele-Magyarorszag-ne-tamogassa-a-CETA-elfogadasat/

[4] Online petíció, melyben arra kérjük a magyar döntéshozókat, hogy mondjanak nemet a CETA-ra: greenpeace.hu/StopCETA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: